NEMA UKIDANJA MERA ZAŠTITE PRE PRONALASKA VAKCINE! Na ovo ukazuje nova studija zasnovana na iskustvima iz Kine
Ilustracija, Foto: EPA / Roman Pilipey

hongkong

NEMA UKIDANJA MERA ZAŠTITE PRE PRONALASKA VAKCINE! Na ovo ukazuje nova studija zasnovana na iskustvima iz Kine

Planeta -

Pre nego što dozvole ljudima da izađu iz kuće i vrate se ne posao, vlade će morati pažljivo da prate situaciju i prilagođavaju mere sve dok ne bude napravljena vakcina protiv kovida-19 - zaključak je nove studije zasnovane na iskustvu iz Kine.

Agresivne kineske metode kontrole svakodnevnog života u borbi protiv korona virusa doprinele su završetku prvog talasa zaraze, ali postoje realni razlozi za očekivanje drugog talasa – kažu naučnici iz Hongkonga.

Iako su mere očigledno doprinele da se broj slučajeva infekcije svede na veoma nizak nivo, bez sticanja kolektivnog imuniteta, broj zaraženih bi lako mogao da poraste sa postepenim obnavljanjem aktivnosti u preduzećima, fabrikama i školama, te intenziviranjem društvene interakcije, naročito s obzirom na to da zbog globalnog širenja zaraze raste rizik od „uvoza“ iz inostranstva – objašnjava prof Džozef T. Vu sa Univerziteta u Hongkongu, jedan od rukovodilaca studije.

U Kini je prosečan broj osoba koje zarazi jedan oboleli (tzv. reproduktivni broj) smanjen sa dve ili tri na manje od jedne osobe, ali naučnici upozoravaju da će taj broj ponovo porasti ukoliko se ljudi prebrzo vrate uobičajenom načinu života i ako budu ukinute sve mere.

- Iako će mere kontrole stanovništva, kao što je fizičko distanciranje i promena ponašanja, verovatno ostati na snazi još izvesno vreme, verovatno je najbolja strategija – do trenutka kada ne bude proizvedena vakcina – uspostavljanje ravnoteže između ekonomske aktivnosti i održavanja reproduktivnog broja na niskom nivou - navodi se u studiji, objavljenoj u medicinskom časopisu "Lancet".

Ukoliko se dozvoli ponovno širenje infekcije, to bi „verovatno izazvalo malo veće zdravstvene i ekonomske gubitke“, čak i ako se ponovo uvedu stroge mere, navode naučnici.

Zbog toga je održavanje ravnoteže između nivoa uspostavljanja ekonomske delatnosti i održavanja mera na nivou koji sprečava širenje infekcije „verovatno biti optimalna strategija sve dok ne bude dostupna efikasna vakcina“.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track