NISU NI ZNALI DA JE PRODAVNICA U DRUGOJ OPŠTINI, PA PAPRENO PLATILI: Barikade na putevima u Italiji pred Uskrs!
Foto: EPA / STEFANO CAVICCHI

oštre mere

NISU NI ZNALI DA JE PRODAVNICA U DRUGOJ OPŠTINI, PA PAPRENO PLATILI: Barikade na putevima u Italiji pred Uskrs!

Planeta -

Stanje karantina u kojem se Italija nalazi od 9 marta, pred sutrašnji Uskrs preraslo je u blindirane gradove, pojačane policijske, vojne i patrole karabinjera na ulicama, a naplatne rampe na putevima pretvorene su u barikade.

Kontrolišu se rigorozno putnici u vozilima, ali i pešaci na ulicama. Na snazi su mere kojima je zabranjeno napuštanje mesta boravka, nije dozvoljeno odlaziti u vikendice, a policija kontroliše mesto boravka u ličnoj karti.

foto: EPA / PAOLO SALMOIRAGO

Takođe, građani ne mogu u kupovinu u prodavnice udaljene vise od 300 metara od kuće. Policija kontroliše i račune za kupljenu robu, nakon sto su pojedinci pokušali da opravdavaju boravak na ulici, dalje od kućne adrese, kupovinom.

Samo u jednom danu za one koji krše zabrane izrečeno je 10 hiljda kazni, koje iznose od 200 do 4000 evra.

Porodica iz Trsta koja je krenula u kupovinu u supermarket gde inače kupuju, samo 10 minuta daleko od kuce, na mestu je kažnjena sa 500 eura. Do ove krize nisu ni znali da stanuju u jednoj, a da je supermarket u drugoj gradskoj opštini. Ali zakon ne priznaje neznanje.

foto: EPA / MAURIZIO BRAMBATTI

Vlasti pozivaju građane na razum i disciplinu, da ostanu kod kuće, da ne bi izlascima i pomeranjem iz mesta boravka ugrozili rezultate koji su do sada postignuti u borbi protiv širenja koronavirusa.

Neće biti lako kontrolisati tradicionalne navike Italijana koji uskršnje praznike provode sa širom parodicom, u prirodi i uz roštilj, a najčešće putovanjima.

U vreme bez epidemije koronavirusa, za uskršnje praznike, nekoliko desetina miliona Italijana je putovalo iz jednog u drugi deo zemlje.

foto: EPA / Filippo Venezia

Glavna odredišta su bili italijanski gradovi, a uskršnji praznici su po tradiciji, za razliku od onih za Božić ili godišnji odmor, bili posvećeni posetama, muzejima, galerijama i arheološkim mestima.

Ove godine, ko želi da uživa u turističkim, kulturnim ili istorijskim mestima, mora da se zadovolji virtualnim posetama velikim muzejima, galerijama i kolekcijama, koji se sada mogu obići on-line besplatno.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / STEFANO CAVICCHI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track