ASANŽ DOBIO 2 SINA SA ADVOKATICOM DOK JE BIO U EKVADORSKOJ AMBASADI Ona traži njegovo puštanje iz zatvora zbog pandemije
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

OSNIVAČ VIKILIKSA

ASANŽ DOBIO 2 SINA SA ADVOKATICOM DOK JE BIO U EKVADORSKOJ AMBASADI Ona traži njegovo puštanje iz zatvora zbog pandemije

Planeta -

Advokat odbrane osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Stela Moris, koja je otkrila da mu je rodila dva sina dok je boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, podnela je zahtev za njegovo puštanje iz zatvora ističući da je njegov život u opasnosti zbog pandemije korona virusa.

Ona je istakla da postoji ozbiljan strah za njegovo zdravlje dok je u zatvoru, preneo je Gardijan.

List ističe da je Asanžovo zdravlje loše već mesecima, a da njegovi prijatelji tvrde da se korona virus proširio londonskim zatvorom Belmarš, gde očekuje saslušanje o izručenju SAD koje je odloženo za 18. maj.

Tvrdi se da je jedan zatvorenik preminuo od korona virusa, a da je jedan broj čuvara u izolaciji.

Stela Moris je u pismu sudu navela da je odlučila da otkrije da je sa Asanžom dobila sinove Gabrijela i Maksa zato što strahuje da je život osnivača Vikiliksa u opasnost ako ostane u zatvoru.

Ona je u pismu objasnila da je srela Asanža 2011. godine dok je bila pravni istražitelj i da je prijateljstvo, "uprkos vanrednim okolnostima", preraslo u vezu 2015. godine.

Dodala je da je uložila ogroman trud da zaštiti trogodišnjeg Gabrijela i jednogodišnjeg Maksa od atmosfere koja okružuje njihovog oca.

Asanž je prisustvovao rođenju dvoje dece u Londonu preko video linka, a starijeg Gabrijela je video u ambasadi gde mu je bio doveden.

Asanž je uhapšen u aprilu 2019. nakon što je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track