REŠITE UBISTVO PREDSEDNIKA KENEDIJA: Na interentu postavljeni ključni dokazi! Ispitajte teoriju lutajućeg metka! (VIDEO)
Foto: Profimedia

konačno

REŠITE UBISTVO PREDSEDNIKA KENEDIJA: Na interentu postavljeni ključni dokazi! Ispitajte teoriju lutajućeg metka! (VIDEO)

Planeta -

Da li ste ikada hteli da obrađujete dokaze, poput stvarnih metaka, iz ubistva Džona Kenedija?

Javnost će to moći ove godine, ali ne lično. Meci koji se odnose na ubistvo digitalizuju se, tako da svako može proveriti sitnice koje su zauvek promenile Slobodni svet.

Projekat je zajednički napor Nacionalne arhive Vašingtona i NIST-a - Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju. Cilj je predstaviti zainteresovanim stranama detaljne računarske modele ove istorijske municije.

Korisnici internet arhive će se približiti JFK-ovim mecima izbliza i lično bez ostatka otisaka (dobro, možda digitalnog). Dejli Mail piše da su replike „čak korisnije od stvarnih metaka jer se mogu zaokretati i uvećati do velikog stepena bez posebnih mikroskopa ili druge opreme“.

Kako se to radi? Koristi se tehnika koja se zove mikroskopija sa varijacijom fokusa. Ovo stvara 3D sliku iz više mikroskopskih slika različitog fokusnog rastojanja. Druga praksa poznata kao konfokalna mikroskopija pojačava detaljnost slika.

Marta Marfi iz Nacionalne arhive komentariše da će se „svaki zarez na metku, svaki nadimak“ uočiti. Tim je izveo ukupno 6 metaka, počevši od 2 fragmenta iz projektila koji su ubili predsednika Kenedija 1963. U saopštenju NIST-a opisuju ih kao „upletene komade bakra i olova“.

Džon Koneli, guverner Teksasa, pogođen je trećim metkom. On je dobio naziv "nosećeg metka", jer je pronađen tek kada je Koneli stigao u bolnicu. Osuđeni ubica Li Harvi Osvald pokušao je da ubije majora Edvina Vokera 7 mjeseci prije svog zloglasnog zločina. Osvald je koristio isto oružje, pa je ovaj metak takođe deo kolekcije.

Konačno su dva metka koje su vlasti izbacile iz pištolja JFK. Mejl piše da su „ispaljeni iz pištolja izvađenog sa mesta zločina kako bi testirali njegova opšta i balistička svojstva“.

Balistika i druge forenzičke ekspertize prednjače u mislima stručnjaka, jer ove smrtonosne artefakte predstavljaju svetu kao nikada do sad. Vašington Post piše: "Kada se puca, cevi pištolja proizvode mikroskopske oznake poznate kao strelice na mecima."

Strelice se zatim ispituju. „Forenzički istražitelji upoređuju razlike ž.“ U članku se dodaje: „Međutim, tehnika je stara više od jednog veka.“

NIST dalje objašnjava šta bi njihov rad mogao značiti za razbijanje zločina: „umesto da samo kažu da li se poklapaju dva metka ili ne, forenzičari će moći da statistički procene njihov stepen sličnosti“. Nadam se da će rezultat biti da „sudije, porote i istražitelji imaju pouzdane, naučno zasnovane informacije kada odlučuju krivicu ili nevinost“. Dokazi poput uvijenih fragmenata metaka koji su ubili Kenedija mogu se podvrgnuti većoj kontroli i dati preciznije rezultate.

"Bilo je to poput rešavanja superkomplikovane 3D slagalice", rekao je naučnik Tomas Brajan Renegar, a prenosi NIST. Sigurno da neko do sada ima napregnute oči na svetu, takođe tvrdi da može izvući složene dokaze iz sećanja!

Prikazi će privući pažnju i amatera i profesora. Ubistvo Džona F. Kenedija bilo je nesumnjivo jedan od velikih misterija 20. veka. Uprkos tome što je Osvald proglašen ubicom, postoje mnoge nagađanja da li je to bio slučaj. Osvald nije mogao mnogo da govori sam za sebe - dva dana kasnije (24. novembra) ubio ga je vlasnik noćnog kluba Džek Rubi.

Maejl istražuje zloglasnu teoriju „travnatog udara“ koja kaže da je „predsednik napravio pokret„ levo i levo “neposredno nakon što je upucan. To, prema zagovornicima drugog objašnjenja eksperata, sugeriše da je na Kenedija pucano sa prednje strane i to osoba koja je stajala na malom brdu na severozapadnoj strani Dili Plaze, inače poznatom kao travnata lopta. Ali, teorija je nebrojeno puta osporavana tokom godina. "

Da li će baciti novu svetlost na jedan od najšokantnijih događaja u Americi, malo je verovatno. Međutim, izgledi za bolju forenzičku analizu u suzbijanju kriminala čine ovo predstavljanje dokaza vredno samo po sebi vredan.

Kurir.rs/Vintage News

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track