KIM SMENIO TREĆINU VISOKIH FUNKCIONERA: Iz ovog moćnog tela izbačen i bivši šef diplomatije!
Foto: Profimedia

pljušte smene

KIM SMENIO TREĆINU VISOKIH FUNKCIONERA: Iz ovog moćnog tela izbačen i bivši šef diplomatije!

Planeta -

Severnokorejski vođa Kim Džong-un sproveo je veliku rekonstrukciju visokog vladinog tela, Komisije za državne poslove, gde je izmenio trećinu članova, javili su danas zvanični severnokorejski mediji.

Unuk osnivača Narodne demokratske republike Koreje nastavlja da učvršćuje svoju vlast od kada je nasledio svog oca Kim Džong-ila 2011. godine.

On je predsednik Komisije za državne poslove čijih pet od 13 članova je upravo smenjeno. Rekonstrukciju tog tela potvrdila je juče Vrhovna narodna skupština, severnokorejski parlament, javila je danas zvanična agencija KCNA.

Radi se o dosta velikoj rekonstrukciji vođstva tog tela, ocenila je bivša članica američke administracije i stručnjak za Severnu Koreju Rejčel Li.

foto: Profimedia

Komisija za državne poslove formirana je 2016. godine zamenivši moćnu Komisiju za nacionalnu odbranu koja je bila vrhovni organ za političko odlučivanje.

Snimci objavljeni u severnokorejskom listu Rodong Šinmun pokazuju neke članove Vrhovne narodne skupštine kako sede vrlo blizu jedan do drugog, i niko ne nosi masku.

Odvojeno saopštenje vlade potvrđuje stalni stav Severne Koreje prema kome nema nijednog slučaja novog korona virusa u toj zemlji, iako se epidemija koja je počela u susednoj Kini proširila na takoreći sve zemlje sveta.

foto: Profimedia

Pjongjang je stavio hiljade Severnokorejaca i stotine stranaca, uključujući i diplomate, u izolaciju i sproveo velike operacije dezinfekcije da spreči širenje epidemije koja bi prema oceni stručnjacima bila katastrofalna u zemlji gde je zdravstveni sistem poznat kao manjkav.

"Državna kampanja protiv epidemije biće pojačana da bi se sprečilo širenje kovida-19", navodi se dalje u saopštenju vlade.

KCNA ne govori o prisustvu Kima na sastanku i on se ne vidi na slikama.

foto: AP / KCNA

Li kaže za Frans pres da Severna Koreja održavanjem sednice Skupštine želi da pokaže da ima poverenja u svoj kapacitet da se suoči sa krizom korona virusa, a to što prisutni ne nose maske ide u istom smeru.

Među osobama koje ulaze u Komisiju za državne poslove je bivši vojni oficir Ri Son-gvon koji je početkom godine imenovan na čelo ministarstva spojnih poslova. Njegov pretnodnik Ri Jong-ho, izbačen je iz Komisije, kao i bivši ministar spoljnih poslova Ri Su-jong.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track