KORONA VIRUS ODNEO 952 ŽIVOTA U KANADI: Polovina smrtnih ishoda povezana s domovima za stare (VIDEO)
Foto: EPA / Andre Pichette

korona virus

KORONA VIRUS ODNEO 952 ŽIVOTA U KANADI: Polovina smrtnih ishoda povezana s domovima za stare (VIDEO)

Planeta -

Kanada je na danasnji dan zabeležila 27.036 potvrđenih slučajeva korona virusa i 952 preminula, a glavni kanadski sluzbenik za javno zdravlje Tereza Tam izjavila je da je polovina smrtnih slučajeva povezana sa ustanovama za dugotrajno zbrinjavanje starih lica.

Nedavno prijavljenih 25 smrtnih slucajeva u domu za dugotrajnu negu u Torontu, kao i tragično saznanje o nedavnoj smrti 31 štićenika u domu za dugotrajnu negu u Kvebeku, koje je osoblje napustilo i ostavilo same na prvi znak pojave covid u domu, pokrenulo je vladu Džastina Trudoa da se suoči sa ovim problemom.

Nove smernice za negu starih lica u domovima donete su u saradnji sa svim kanadskim provincijama i teritorijama.

Premijer je rekao da je savezna vlada svesna da postoje problemi u tim ustanovama, da će raditi na novim rešenjima i pronalaženju ljudi koji će brinuti o starim i ugroženim licima.

On je naveo da je Kvebek, na primer, ponudio povećanu naknadu radnicima dugotrajne nege, a premijer Kvebeka Fransoa Lego priznao je da su mnogi problemi u domovima posledica nedostatka osoblja i njihovih niskih zarada.

Premijer Trudo kaže da je Kanada nedeljama daleko od ublažavanja pandemijskih ograničenja i pokretanja ekonomije On navodi da će pristup otvaranju ekonomije biti postupan i smatra da su poslovi u nekim sektorima manje rizični od ostalih, pa će i radnici u tim oblastima moći brže da se vrate na posao.

Sto se tiče ponovnog otvaranja granica sa SAD -om, Trudo je rekao da se razgovori nastavljaju sa američkim zvaničnicima, ali da će ograničenja putovanja ostati na snazi.

Inace, Trudo je najavio pojačanu primenu zakona o karantinu za sve povratnike u Kanadu.

Već od ponoći, putnici koji se vraćaju kopnom, morem ili vazduhom moraju pokazati da imaju plan o karantinu u smislu mesta izolacije, i načina funkcionisanja.

Bez konkretnog plana, biće obavezni da se samoizoluju u hotelu, čak i ako nemaju simptome kovida.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja