MOJE DETE NEĆE BITI ZAMORČE: Šok reakcija danskih roditelja nakon što su u toj zemlji otvorene škole i vrtići! (FOTO)
Foto: EPA-EFE/Philip Davali

jasno

MOJE DETE NEĆE BITI ZAMORČE: Šok reakcija danskih roditelja nakon što su u toj zemlji otvorene škole i vrtići! (FOTO)

Planeta -

Oko deset hiljada dece u Danskoj vratilo se u sredu u škole, vrtiće i jaslice nakon što su danske vlasti odlučile da otvore vrata tih ustanova posle mesec dana ublažavanja ograničenja koja je naložila epidemija koronavirusa.

Nakon napretka u borbi protiv širenja zaraze, danske vlasti su odlučile da učenike do petog razreda vrate u škole, kao i decu u vrtiće i jaslice. Odluka želi da olakšati roditeljima koji moraju brinuti o svojoj deci kući od kuće.

Škole su morale da ispune određene standarde, poput dovoljnog prostora između učenika, a neke bi bile zatvorene i po nekoliko dana dok se ne usklade sa merama. Poslednji rok za otvaranje škole je ponedeljak.

Međutim, mnogi roditelji su zabrinuti zbog posledica nove odluke koja je doneta pre nego u većini drugih zemalja.

"Bez obzira na to, nema šanse da decu pošaljem u školu, rekla je Sandra Andersen, osnivačica Fejsbuk grupe „Moja beba neće biti zamorče“, koja broji više od 40.000 članova.

foto: EPA-EFE/OLAFUR STEINAR GETSSON

"Mislim da mnogi roditelji tako misle. Zašto bi moje dete trebalo prvo da izađe", rekla je majka dve devojčice, uzrasta pet i devet godina.

U sredu, premijer Mette Frederiksen branio je takvu odluku, donešenu u konsultaciji sa epidemiolozima, rekavši da će roditeljima omogućiti povratak na posao i ponovno pokretanje ekonomije.

Kristijan Vejs, naučnik sa Odeljenja za zarazne bolesti Univerziteta u Arhusu, rekao je da razume zabrinutost građana, ali je rekao da nove infekcije neće biti problematične u toj starosnoj grupi, jer je mali procenat dece bio inficiran, a oni koji su zaraženi imali su blage simptome.

"Pogledajte susednu Švedsku, njihove škole su otvorene i nije došlo do dramatičnog porasta infekcija, čini se da deca nisu glavni pokretač prenosa virusa".

Jedna majka iz Danske ima druge brige oko otvaranja škola i vrtića.

"Mislim da nije dobro da deca ne zagrljaju svoje prijatelje", rekla je None Bersin Hansen, majka dvje dece u starosti dve i četiri godine.

"Decu ćemo napustiti kući jer je situacija u vrtićima pre Covid-19 bila loša, a uslovi za koje se sada pripremaju još gori.

Većina članova Momstera, mrežnog tima od više hiljada danskih majki, ne veruju da vlasti imaju situaciju pod kontrolom, navodi osnivačica Esme i direktorka Ema Sucu.

foto: EPA-EFE/BO AMSTRUB

"Majke osećaju da bacaju svoju decu na prvu liniju i mislim da žele da kažu: "Ne igrajte se sa našom decom", kaže ona.

Otvaranje škola prvi je korak u planu Danske da ponovo pokrene zemlju.

Restorani, kafići, pozorišta, bioskopi i tržni centri ostaće zatvoreni najmanje do 10. maja.

U Danskoj, zemlji sa oko 5,6 miliona ljudi, potvrđeno je da koronavirus ima 6706 ljudi, a 299 je umrlo, prema Univerzitetu Džon Hopkins. Vlasti su u utorak, 144 dana ranije, prijavile 193 nova slučaja zaraze.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track