TAJNA LABORATORIJA U RUSIJI UDARA NA KORONU: Evo koliko je istraživački centar u Sibiru daleko od vakcine (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

opasno

TAJNA LABORATORIJA U RUSIJI UDARA NA KORONU: Evo koliko je istraživački centar u Sibiru daleko od vakcine (VIDEO)

Planeta -

Tajni centar za virusologiju i biotehnologiju, smešten u Sibiru, razvio je testove za otkrivanje RNA iz koronavirusa i trenutno radi na vakcini protiv kovida 19. Sputnjik vam otkriva kako centar izgleda, čime se bavi i koja dostignuća ima.

Osnovan 1974. godine, Virusološki centar „Vektor“ osmišljen je sa idejom da se bavi globalnim pretnjama od infekcije.

Centar se bavi naučnim saznanjima iz oblasti epidemiologije, molekularne biologije, virologije, bakteriologije, genetskog inženjeringa, biotehnologije. Primenjena istraživanja usmerena su na razvoj efikasnih sredstava i metoda za prevenciju, lečenje i dijagnostiku zaraznih bolesti, stvaranje i unapređenje biotehnologije za proizvodnju sredstava za borbu protiv zaraznih patogena.

„Vektor“ se nalazi u naučnom gradu Kolcovo, u predgrađu Novosibirska. Ovo mesto je izabrano tako da vetrovi duvaju iz pravca grada, kako bi se izbegla potencijalna zaraza.

To je potpuno zatvorena institucija i skoro je nemoguće da nezaposleni uđe u nju. Što to je logično, jer centar obrađuje najopasnije viruse na planeti, poput antraksa i ebole.

Virusološki centar „Vektor“ ima dugu listu dostignuća u lečenju virusnih bolesti, pa čak i raka. Konkretno, ovo je čime se bavi:

Uspešno je razvio i testirao vakcinu protiv ebole ​​2019. godine;

Bio je jedan od prvih u Rusiji koji je razvio i proizveo sisteme testiranja za dijagnozu HIV infekcije i hepatitisa B;

Prvi u Rusiji je organizovao proizvodnju genetski modifikovanog interferona tipa 2, koji se koristi za lečenje nekih karcinoma i nekih infekcija;

Razvio je i uveo u proizvodnju imunostimulišjući lek „ridostin“, koji se koristi protiv gripa;

Zajedno sa Moskovskim institutom za poliomijelitis i virusni encefalitis razvio je jedinu nacionalnu vakcinu protiv virusnog hepatitisa A i uveo je u proizvodnju.

Istraživačko-proizvodna kompanija osnovana je 1993. godine na bazi jedne od laboratorija NPO „Vector“ i bavi se razvojem i proizvodnjom lekova koristeći inovativne tehnologije zasnovane na mikroorganizmima.

Trenutno je rad u Centru „Vektor“ veoma intenzivan: već je proizvedeno više od dva miliona test-sistema za dijagnozu kovida 19, a istovremeno radi na vakcini protiv novog virusa korona.

Naučnici prvi testiraju prototipove vakcine na majmunima. Ali sada su dostigli fazu testiranja na ljudima. Direktor centra, Rinat Makijutov rekao je da će se testirati na 60 volontera, uključujući i one koji direktno rade na vakcini.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto:Screnshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track