KORONA JE VENECIJU DRASTIČNO PROMENILA: Slike iz satelita pokazuju sasvim drugačiju turističku atrakciju (FOTO)
Foto: EPA-EFE/ANDREA MEROLA

tužno

KORONA JE VENECIJU DRASTIČNO PROMENILA: Slike iz satelita pokazuju sasvim drugačiju turističku atrakciju (FOTO)

Planeta -

Evropska svemirska agencija objavila je dve slike Venecije, snimljene u razmaku od godinu dana, koje pokazuju uticaj koji je pandemija koronavirusa imala na njegove čuvene plovne putove.

Slike, jedna snimljena 13. aprila, a druga 19. aprila 2019, pokazuju koliko se dramatično smanjio broj čamaca u glavnoj saobraćajnici italijanskog grada od početka krize Covid-19.

Venecija, smeštena u severoistočnoj Italiji, u zatvorenom zalivu u Jadranskom moru, poznata je po svojoj mreži plovnih puteva. Ali otkad je Italija najavila zatvaranje 8. marta, grad - obično prepun turista - bio je skoro prazan.

Evropska svemirska agencija objavila je dve satelitske snimke, u razmaku od jedne godine, iz Venecije, što pokazuje uticaj koji je blokiranje koronavirusa imalo na njegove obično plovne puteve.

foto: European Space Agency

Slike pokazuju da je to imalo uticaja na saobraćaj u gradu.

U aprilu prošle godine čini se da u Venecijskom kanalu i Giudeka kanalu ima na desetine čamaca, ali ove nedelje bilo je vidljivo daleko manje.

Slike je snimio satelit Evropske svemirske agencije Sentinel-2, koji je deo programa Kopernikus Evropske komisije za posmatranje zemlje i svih promena u okruženju.

U roku od nekoliko dana od zatvaranja, Mlečani su započeli deljenje fotografija na kojima se vidi riba vidljiva u laguni, koja obično ima čamce koji podižu sediment sa morskog dna.

Kurir.rs/CNN Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track