OVO OSTRVO SE IZBORILO SA KORONOM: Više nemaju nijedan slučaj zaraze, a evo kako im je to pošlo za rukom
Foto: Profimedia

odmah uočili problem

OVO OSTRVO SE IZBORILO SA KORONOM: Više nemaju nijedan slučaj zaraze, a evo kako im je to pošlo za rukom

Planeta -

Grenland je prva i jedina zemlja, tačnije autonomna teritorija, na svetu u kojoj su izlečeni svi zaraženi koronavirusom, a bilo ih je 11 i u toj zemlji više nema aktivnih slučajeva virusa.

Naime, na ostrvu sa nešto manje od 57.000 stanovnika, sprovedeno je 1.101 testiranje, a 11 ih je bilo pozitivno. Inače, svi zaraženi su bili iz Nuka, prestonice u kojoj i živi najveći broj ljudi – oko 18.000.

U trenutku kada su ti slučajevi bili aktivni, zatvorene su granice grada, a oni koji su želeli da izađu iz zemlje, morali su da traže posebnu dozvolu. Takođe, bile su zatvorene i državne granice.

Grenland je bio ozbiljno pogođen epidemijama u 18. i 19. veku, pa su sada preduzeli drastične mere da se istorija ne bi ponovila, svesni da tamošnje male bolnice neće moći da prime mnogo pacijenata.

foto: AP

Penzionisani doktor i bivši ministar zdravlja Grenlanda Ove Rosing Olsen rekao je nešto ranije da bi ove striktne mere mogle da ostanu na snazi čitave godine, jer ta zemlja nema resursa da se bori sa velikim brojem zaraženih.

"Naša strategija je, kao i u drugim zemljama, da se ne preoptereti zdravstveni sistem. Razlika je u tome što mi imamo više opcija da izolujemo zemlju“, rekao je dr Gert Malvad koji radi u bolnici „Kraljica Ingrid“, najvećoj u Grenlandu.

Kurir.rs/Mondo.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja