KORONA ZATVORILA 4 UKRAJINSKA MANASTIRA: I čuvena Kijevsko-pečerska lavra u karantinu zbog zaraženih monaha
Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

alarmantno

KORONA ZATVORILA 4 UKRAJINSKA MANASTIRA: I čuvena Kijevsko-pečerska lavra u karantinu zbog zaraženih monaha

Planeta -

Najmanje četiri manastira ukrajinske Pravoslavne crkve verne Moskvi stavljena su u karantin u Ukrajini pošto su postali žarišta koronavirusa od kada su zanemarili restriktivne mere uvedene u borbi protiv te bolesti.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da se zatvara manastir u Golosejevskom kvartu na periferiji Kijeva gde je potvrđeno 12 slučajeva zaraženih Kovidom-19 među monasima. Poslednjih nedelja u karantin su stavljena još tri manastira, od kojih dva u glavnom gradu Ukrajine. Među njima je i čuveni manastir Kijevsko-pečerska lavra, koji se nalazi u centru Kijeva i gde je zabeleženo 140 zaraženih koronavirusom, od kojih su tri osobe umrle. To znači gotovo polovinu članova.

Na spisku je još jedan veliki manastir Počaevska lavra, u zapadnoj oblasti Ternopil, gde je potvrđeno oko 15 slučajeva koronavirusa.

Pravoslavna crkva verna Moskvi velikim delom je zanemarila mere borbe protiv koronavirusa koje je uvela vlada. Ona je jedina od tri ukrajinske crkve koja nije pozvala vernike da ostanu kod kuće za Uskrs.

Kršeći mere izolacije više desetina ljudi okupilo se da prisustvuje proslavi u manastiru Počaevska Lavra i još 300 u manastiru Svjatogirsk, glavnom manastiru te crkve na istoku Ukrajine.

"Mi doživljavamo talas propagande protiv naše vere" rekao je nadbiskup Kliment Večerija, portparol te crkve.

U Ukrajini je do danas zabeleženo 6.592 zaražena korona virusom, od kojih je 174 umrlo. Vlada je do 11. maja produžila ošte mere izolacije u nadi da će zaustaviti širenje infekcije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja