OVA 4 KANDIDATA BI MOGLA DA NASLEDE KIM DŽONG-UNA: Osim sestre, tu je i rođak koji se školovao u Mostaru (VIDEO)
Foto: EPA / KCNA

posle navoda da je bolestan

OVA 4 KANDIDATA BI MOGLA DA NASLEDE KIM DŽONG-UNA: Osim sestre, tu je i rođak koji se školovao u Mostaru (VIDEO)

Planeta -

Svetom se proširila vest o navodnom lošem zdravlju severnokorejskog lidera Kim Džong-una, što je podstaklo i priče i ko bi mogao da ga nasledi u slučaju da nakon njegovog osmogodišnje vladavine nešto pođe po zlu.

Podsetimo, CNN je izvestio da je Kim Džong-un u životnoj opasnosti nakon operacije, ali mediji u Kini i Južnoj Koreji kažu da su to preterani navodi, ističući da nema “neuobičajenih znakova” kad je reč o njegovom zdravstvenom stanju.

Spekulacije o potencijalnom nasledniku su međutim već krenule.

Kako su Kimova deca još premlada, a nijedan preživeli član vladajuće dinastije nema "čist" put do vodeće pozicije u državi, lista se svela na četiri osobe.

foto: AP / KCNA

Kim Jo-džong

Kimova sestra jedna je od najbližih pomoćnica svog četiri godine starijeg brata. Ona je ranije ovog meseca ponovo imenovana kao zamenica u politbirou Radničke stranke, vladajuće stranke u zemlji. Time je postala jedina druga članica porodice Kim koja ima bilo kakvu stvarnu moć unutar režima.

Iako je postala prva članica dinastije koja je posetila Seul i pratila svoga brata na sastancima s predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom i kineskim Sijem Đinpingom, Kim Jo-džong je radila i prizemnije poslove, poput gašenja Kimove cigarete tokom pauze na putovanju vozom za Kinu. Nije jasno hoće li patrijarhalna elita Severne Koreje podržati ženu kao sledećeg "vrhovnog vođu".

foto: AP

Kimov sin

Muški naslednik predstavljao bi konvencionalnu opciju budući da je i sam Kim tako došao na vlast nakon svoga oca Kim Džon-ila, koji je pak vlast nasledio od osnivača Severne Koreje Kima Il-sunga. Južnokorejski obaveštajci kažu da se Kim 2009. godine oženio bivšom pevačicom Ri Sol-ju, a smatra se da imaju troje dece.

Međutim, nijedno od to troje dece još nije službeno pomenuto u državnim medijima. Južnokorejske dnevne novine Donga Ilbo tvrde da je njihovo najstarije dete, sin, rođen 2010. Bivši košarkaš Denis Rodman je 2013. rekao da je tokom posete Severnoj Koreji u rukama držao Kimovu ćerku.

Ako bi Kim za naslednika imenovao jednog od svojih potomaka, bilo sina ili ćerku, oni bi državu mogli da preuzmu tek sa 18 godina, a dotad bi njome vladao regent.

Kim Han-sol

Da se njegov otac Kim Džong-nam nije posvađao s Kim Džong-ilom i otišao u egzil u Makao, 25-godišnji Kim Han-sol danas bi možda već bio proglašen naslednikom. On je stariji polubrat Kim Džong-una i svojevremeno je bio njegov najveći rival. Poznat po ljubavi prema kockanju, Kim Džong-nam je znao da kritikuje režim svog polubrata.

Nade da će se Kim Han-sol jednom vratiti u zemlju ugašene su 2017, kada su dve žene na aerodromu u Kuala Lumpuru nervnim agensom VX ubile njegovog oca. Kineska policija je kasnije uhapsila nekoliko Severnokorejaca koji su navodno poslati u Peking da ga ubiju.

Trenutno se ne zna njegova lokacija, a zanimljivo je da je pohađao međunarodnu školu u Mostaru.

Kim Džong-nam
Kim Džong-nam foto: AP / Shizuo Kambayashi

KimDžong-čul

Jedini preživeli Kimov brat verovatno nikada neće konkurisati za mesto "vrhovnog vođe" budući da ga gitara zanima više od politike. Te Džong-ho, svojevremeno jedan od čelnih ljudi u severnokorejskoj ambasadi u Londonu koji je prebegao u Južnu Koreju, rekao je da Kim Džong-čul nema nikakvu titulu i da je veoma talentovan gitarista.

Muškarac pod pseudonimom Kendži Fudžimoto koji za sebe tvrdi da je bio lični suši kuvar Kim Džong-una, tvrdi da je bivši vladar Severne Koreje svog srednjeg sina uvek smatrao "ženskastim". Južnokorejska televizija KBS 2011. je snimila Kim Džong-čula na koncertu Erika Kleptona u Singapuru. Zna se još da je studirao u Švajcarskoj i da voli košarku kao i njegov brat.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track