ŽELE DA BUDU PRIMER DRUGIMA: Ovo je prvi grad u SAD koji će sve stanovnike besplatno testirati na koronu (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

korona virus

ŽELE DA BUDU PRIMER DRUGIMA: Ovo je prvi grad u SAD koji će sve stanovnike besplatno testirati na koronu (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Bolinas, smešten severno od San Franciska je prvi američki grad koji je odlučio da sazna više o koronavirusu tako što će testirati sve svoje građane.

Ovaj gradić na severu Kalifornije nastoji da postane prvi u Sedinjenim Američkim Državama koji je na virus testirao sve članove zajednice. Istraživači se nadaju da će to nastojanje pomoći da shvate kako se koronavirus širi u zajednici i kako se gradi imunitet.

Grad je uz pomoć GoFundMe kampanje prikupio 300.000 dolara za kupovinu testova i druge potrebne opreme, dvojica značajnih preduzetnika iz ovog grada su iskoristili svoje veze kako bi istraživače sa Univerziteta u Kaliforniji pozvali da pomognu, a lokalni volonteri su napravili veb stranicu na kojoj ljudi mogu da se registruju i da pomažu.

Za većinu stanovnika dostupna je "drive in" metoda testiranja, a za one sa hroničnim stanjima i ograničenom pokretnosti lokalne neprofitne organizacije zajedno sa medicinskim osobljem uzimaju briseve u njihovim kućama. U ovom gradu nisu zaboravljeni ni beskućnici kao i oni koji žive u svojim automobilima.

Doktor Aenor Sajer koordinira testiranje u ovom gradu, a cilj je objašnjava da naučimo više o razvoju antitela. On kaže da je ispitivanje u celoj zajednici potrebno kako bi se mogla doneti odluka o tome da li treba ublažavati mere i uklanjati ograničenja.

"Nesmotreno je početi sa ukidanjem mera pre nego što budemo imali bilo kakve informacije o tome kako se koronavirus kreće kroz zajednicu", rekao je Sajer.

foto: Profimedia

On je objasnio da su za ovo potrebne obe vrste testova na čemu u ovom gradu i teže - PCR testovi koji ukazuju na postojanje virusne infekcije u organizmu i krvne pretrage koje ukazuju na postojanje antela.

Testiranje u Bolinasu ipak nije obavezno, ali vlasti nastoje ukloniti sve prepreke u postizanju cilja tako što su testove učinili besplatnim i svima dostupnim.

Testiranjem svih stanovnika Bolinas želi biti primer ostalim gradovima i zajednicama i da ih podstakne da učine isto. Mnoge zajednice se žale da nemaju dovoljno testnih setova i zaštitne opreme, no iz ovog grada poručuju da se kreativnošću sve može.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track