Kineskinja spasla 30 odbačenih beba

Žena-heroj

Kineskinja spasla 30 odbačenih beba

Planeta -
Starica Lou Sijaojing, koja preživljava skupljajući otpad sa deponija, odgajila je više desetina napuštenih beba s ulica kineskog grada Đinhua

PEKING - Za divljenje.Kineskinja Lou Sijaojing (88), koja preživljava skupljajući otpad s deponija, pronašla je i odgajila više od 30 napuštenih beba s ulica grada Đinhua, pa je mnogi smatraju istinskim herojem Kine.Lou i njen pokojni suprug Li Zin na početku su čuvali četiri bebe spasene sa đubrišta, koje su kasnije prosledili prijateljima i rodbini da ih podižu kao svoju decu.- Sve je počelo kada sam 1972. pronašla prvu bebu na deponiji. Devojčica je ležala bez ikakve krpice pored gomile đubreta i ne bi preživela da je nisam uzela. Gledajući je kako odrasta u zdravu devojku, shvatila sam da volim da odgajam decu. Ako mogu da preturam i skupljam nečije đubre, onda moram da uradim i nešto mnogo važnije - da spasem ljudski život. Napuštenoj deci trebaju pažnja i ljubav iznad svega. Ne mogu da razumem kako ljudi mogu nasred ulice da ostave bebu - rekla je Lou, koja ima jedno svoje dete, Džang Caijing (49).Poslednju bebu Džanga Ćilina (7) pronašla je ispod gomile đubreta, kada je imala 82 godine.- Iako sam već bila umorna i stara, nisam mogla da ignorišem bebu i ostavim je na đubrištu da umre. On je tada izgledao tako slatko i bespomoćno. Morala sam da ga uzmem i povedem kući. On je sada zdrav i srećan dečak - rekla je Lou, koja se leči u bolnici zbog bolesti bubrega.

Džang Ćilin poslednji izbavljeni dečak sa đubrišta
Džang Ćilin poslednji izbavljeni dečak sa đubrišta

Devojčice nepoželjneOtkako je 1978. u Kini uvedeno pravilo jednog deteta, mnogi parovi smatraju da im je bolje da imaju muškog potomka. Zbog toga se mnoge tek rođene devojčice, uglavnom u ruralnim delovima zemlje, odbacuju. Na selima se devojčice čak i ubijaju, dok ih u gradovima ostavljaju pored kontejnera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track