HEROJ ILI ZLI NAUČNIK? Jedni hvale Trampovog stručnjaka, drugi kažu da ima paklen plan sa Gejtsom, evo o čemu se radi
Foto: EPA/SARAH SILBIGER / POOL

podele u borbi sa pandemijom

HEROJ ILI ZLI NAUČNIK? Jedni hvale Trampovog stručnjaka, drugi kažu da ima paklen plan sa Gejtsom, evo o čemu se radi

Planeta -

VAŠINGTON - U pandemiji koronavirusa Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) i šef tima Bele kuće za borbu protiv kovida-19, za deo javnosti SAD je heroj, a za deo svojevrsni zli naučnik kome je cilj ubijanje Amerikanaca.

Američki naučnik naklonost jednih je stekao staloženim obraćanjima, dok ga drugi mrze zbog suprotstavljanja predsedniku Donaldu Trampu.

Okružen ajkulama

Glavnu teoriju o pogubnoj ulozi dr Faučija u snimku na Jutjubu, koji je videlo nekoliko miliona ljudi, izneo je Šiva Ajaduraj, naučnik s Tehnološkog instituta Masačusetsa (MIT) i kandidat Republikanske partije za mesto senatora.

- Tramp se dobro suočava s krizom imajući u vidu da je okružen ajkulama. Dr Fauči je deo duboke države. I Lekovi više nisu isplativi kao nekad zbog čestih tužbi, pa farmaceutski giganti traže da testiraju i razvijaju vakcine. Sve to koristi samo jednoj zemlji - Kini, koja će u svemu ovome drastično da profitira - rekao je on.

Naučnik i političar optužio je Faučija da radi za Bila Gejtsa, osnivača „Majkrosofta“, Bila i Hilari Klinton, Centar za kontrolu bolesti i Svetsku zdravstvenu organizaciju. Zanimljivo je da je Ajaduraj naučnik sa četiri doktorske disertacije na MIT, ali nijedna od njih nije iz oblasti medicine. Sebe predstavlja kao čoveka koji je smislio i-mejl, ali je ta tvrdnja diskreditovana.

foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Robert F. Kenedi, član političke dinastije i bratanac ubijenog predsednika SAD Džona Kenedija, jedan je od najoštrijih Faučijevih kritičara.

- Fauči i Gejts planiraju da zarade mnogo novca od vakcine protiv kovida-19. Faučijev NIAID će dobijati 50 odsto profita od nje. Gejts zato ulaže novac u NAIAD, a cilj je sprovođenje akcionog plana globalne vakcinacije. Fauči je vlasnik patenta za specijalni deo vakcine kojim se u ljudsko telo ubacuje virus. Plašim se sveta u kojem vlada diktatura zdravstvenih stručnjaka- rekao je on na podkastu „The Gateway Pundit“.

Porodica Kenedi je još prošle godine u magazinu Politiko upozorila javnost da je Robert F. Kenedi „deo kampanje dezinformacija o vakcinama i da njegove tvrdnje mogu da imaju smrtonosne posledice“.

foto: Kurir

Šest predsednika

Sam Fauči nije mnogo reagovao na teorije o njegovim navodnim zlim namerama, ali je više puta izjavljivao da koronavirus nije napravljen u laboratoriji u Vuhanu, u Kini, s kojom ga povezuju zbog izvesnih donacija iz 2014, kao i da broj mrtvih od kovida-19 nije prenaduvan. Iako Faučija trenutno povezuju s Klintonovima, on je na istoj funkciji od vremena Ronalda Regana i ukupno je promenio šest predsednika. Ne postoje dokazi da je sa bilo kim od njih blizak ili da je za bilo kog od njih radio. Kada je reč o vezama s Bilom Gejtsom, kao šef NIAID jeste sarađivao sa njegovom fondacijom, ali ne postoje dokazi o bilo kakvom zlom planu ove dve organizacije.

Pija Lamberti

SVE TEORIJE O KORONI POSTOJE I ZA ZIKU, EBOLU, SIDU...

Tvrdnje o zaverama farmaceutskih kompanija, milijardera i doktora nisu nove.

- Bujanje teorija zavere nije iznenađujuće ako se ima u vidu da se ljudi osećaju kao da nemaju kontrolu nad dešavanjima oko nas. Sve teorije o koroni slične su onima koje su bile aktuelne u vreme epidemija zike, ebole i side. Medicinski zvaničnici su uvek mete teorija zavera i dezinformacija - rekao je za Jahu njuz Pija Lamberti, stručnjak Univerziteta „Johan Gutenberg“ iz Majnca.

Kurir.rs/Foto: EPA/SARAH SILBIGER / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track