BORBA KINE PROTIV KORONE: Tri nedelje bez novih smrtnih slučajeva, ovim merama su uspeli da zaustave virus
Foto: EPA / Roman Pilipey

kovid-19

BORBA KINE PROTIV KORONE: Tri nedelje bez novih smrtnih slučajeva, ovim merama su uspeli da zaustave virus

Planeta -

U Kini već tri nedelje nema novih smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, a zdravstvene vlasti su danas prijavile jedan novi slučaj zaraze.

Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da je 395 ljudi ostalo na lečenju u bolnici, dok se 949 nalazi u izolaciji i pod nadzorom kao sumnjivi ili posle ; pozitivnog testiranja, iako ne ispoljavaju nikakve simptome bolesti.

Najnovije brojke dolaze u trenutku kada Kina uzvraća na optužbe američkog državnog sekretara Majkla Pompea i drugih da je pandemija možda nastala u laboratoriji u centralnom kineskom gradu Vuhanu, gde je virus prvi put otkriven krajem prošle godine.

Svetska zdravstvena organizacija podržala je Kinu u odbacivanju optužbi i većina stručnjaka vjeruje da se virus prirodno razvio kod slepih miševa i prešao na ljude preko druge životinje, najverovatnije pangoline ili ljuskavca, koji se prodaje za ljudsku upotrebu na pijacama, uključujući i onu u Vuhanu koja je označena kao poreklo pandemije.

Kina je prijavila 4.633 umrlih od korona virusa i 82.881 zaraženih, ali čini se da su stroga pravila putovanja, testiranja, karantin i praćenja sumnjivih slučajeva i toplo vreme zaustavili virus.

Kurir.rs/Beta/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track