NEMCI PROVALILI TAJNI IZVEŠTAJ SAD! Bild: Kina svesno lagala o opasnosti od korone da bi se bolje spremila za epidemiju
Foto: Profimedia

direktno

NEMCI PROVALILI TAJNI IZVEŠTAJ SAD! Bild: Kina svesno lagala o opasnosti od korone da bi se bolje spremila za epidemiju

Planeta -

Kina je, prema američkom tajnom izveštaju, lagala svet o epidemiji koronavirusa kako bi stekla prednost i prikupila zalihe zaštitnih maski na međunarodnom tržištu pre nego što su one postale najtraženija roba.

Sadržaj tajnog izveštaja američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost (DHS) ukazuje na to da je Kina sakrila epidemiju koronavirusa da bi na međunarodnim tržištima pokupila medicinske potrepštine, uključujući i zaštitne maske, navodi nemački tabloid Bild.

Shodno tome, komunistički režim u Kini namerno je umanjio pretnju koju je početkom januara predstavljao koronavirus.

Istovremeno, Kina je značajno povećala uvoz medicinske opreme i drastično smanjila izvoz, prenosi Bild.

Prema istom izveštaju, Peking je objavio podatke o trgovanju sa zakašnjenjem kako bi se osigurao da manevar kupnjom medicinske opreme nije primećen. Režim je, između ostalog, naručio i velike količine zaštitnih maski, rukavica i hirurških pregača i drugog medicinskog materijala potrebnog da se spreči širenje infekcije.

Podseća se i da je kineski režim ušutkao lekare koji su početkom januara upozorili javnost na novi virus. Rezultat je bio manjak medicinske opreme na svetskim tržištima, što je otežalo borbu protiv virusa za zemlje poput Italije.

Mesecima se spekuliše da je koronavirus slučajno pušten sa Instituta za virusologiju Vuhan ili čak namerno pušten. U tim nagađanjima vodeći je američki predsednik Donald Tramp, rekavši da ovih dana ima vrlo čvrste dokaze da je virus izašao iz pomenute laboratorije, ali da ga ne bi trebao iznositi u javnost.

Kineske vlasti oštro odbacuju takve teorije, a tamošnji državni mediji reagovali su podjednako oštro. Američki državni sekretar Majk Pompeo čak je rekao da "namerno širi otrovne laži".

Izveštaj američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost takođe upozorava na rizična istraživanja u laboratoriji u Vuhanu, gde se novi virus navodno pojavio u decembru.

Posebno je žao što je Kina negirala prenošenje virusa od čovjeka do čovjeka do 20. januara, mada su informacije bile dostupne još u decembru prošle godine. Kina je takođe optužena za uništavanje uzoraka virusa i cenzurisanje naučnih publikacija o virusu. Kineske vlasti su takođe odbile da dostave uzorke virusa međunarodnim istraživačima.

Upitan o mogućim posledicama za Peking, američki državni sekretar Pompeo rekao je da će SAD "preuzeti odgovornost". Bild piše da su u međuvremenu i druge zemlje shvatile da je Kina pokrenula krizu.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track