OPORAVAK OD KORONE MOŽE TRAJATI I GODINU I PO DANA: Pojaviće se umor, gubitak daha, nemoć, a neki će pasti u delirijum
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

teška iskustva

OPORAVAK OD KORONE MOŽE TRAJATI I GODINU I PO DANA: Pojaviće se umor, gubitak daha, nemoć, a neki će pasti u delirijum

Planeta -

U zavisnosti od težine slučaja, oporavak od korona virusa može trajati nedeljama, mesecima, ili čak duže od godinu dana, navodi BBC.

Oboleli sa blagim simptomima oporave se kod kuće obično za nedelju dana, ali i u nekim od takvih slučajeva oporavak može trajati duže.

Dok pacijent ima povišenu telesnu temperaturu, infekcija je i dalje prisutna u organizmu, ali eventualni neprestani kašalj tokom narednih par nedelja nije razlog za brigu, ističe BBC.

Čak i po prestanku infekcije, neki ljudi će se osećati veoma umorno, usled čega i najobičnije radnje poput oblačenja ili kuvanja čaja traju duže i predstavljaju veliki napor.

Takvi rekonvalescenti moraju mnogo da se odmaraju, zdravo hrane i piju velike količine vode.

Kod onih sa ozbiljnim simptomima, koji su boravili u bolnici i primali oksigensku terapiju, pojaviće se umor i gubitak daha po otpuštanju kući, zbog toga što organizam mora da se oporavi od upale i oštećenja izazvanih virusom.

foto: EPA / KHALED ELFIQI

Fizički oporavak obično traje od dve do osam nedelja, ali je značajan i aspekt psihičkog zdravlja, jer je boravak u bolnici uznemirijući za mnoge, naročito bez poseta.

Njima će za povratak normalnom životu biti potrebna pomoć i interakcija sa drugima, a od pomoći može biti i ako njihovi bližnji učestvuju u njihovim hobijima ili samo razgovaraju sa njima, kao i saveti stručnjaka za mentalno zdravlje.

Oboleli sa teškim simptomima leče se na intenzivnoj nezi i priključeni su na respirator, a oporavak traje od godinu do godinu i po dana.

foto: foto: EPA / Facundo Arrizabalaga

Osim zamora, poteškoća sa disanjem i psihičkih problema, tokom perioda oporavka postoji i fizička slabost usled dugotrajnog nemoćnog ležanja u krevetu, i potrebno je vreme za ponovnu izgradnju mišićne mase.

Nekima od takvih pacijenata potrebna je fizikalna terapija, i važno je da rade preporučene fizičke vežbe, ali i da dobiju ohrabrenje od svoje okoline.

Mnogo pacijenata sa intenzivne nege posle bolničkog lečenja pati od delirijuma, psihičkog stanja koje karakterišu zbunjenost i teškoće sa održavanjem pažnje.

Neki će doživljavati kratke momente prisećanja na traumatično iskustvo koje im je donelo oboljevanje od COVID-19, a kod najozbiljnijih slučajeva može se pojaviti sindrom posttraumatskog stresa.

foto: EPA / Salvatore Di Nolfi

Za povratak normalnom funkcionisanju može biti potrebno od šest nedelja do tri meseca, a možda i duže. Podrška bližnjih igra veoma važnu ulogu, kao i pomoć lekara opšte prakse i stručnjaka za mentalno zdravlje.

Ako ostavimo duvan, pijemo manje količine alkohola, zdravo se hranimo, vežbamo i održavamo zdravu telesnu težinu, najverovatnije ćemo se brže oporaviti od korona virusa, savetuje BBC.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Stephanie Lecocq

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track