TRAMP NASTALJVA SA OPTUŽBAMA: Virus je trebao da bude zaustavljen u Kini! Nevidljivog neprijatelja doživljavam kao rat
Foto: EPA / Yuri Gripas/ABACA / POOL

opet opleo PO KINI

TRAMP NASTALJVA SA OPTUŽBAMA: Virus je trebao da bude zaustavljen u Kini! Nevidljivog neprijatelja doživljavam kao rat

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp nastavlja da optužuje Kinu i tvrdi da ta zemlja nije uradila dovoljno da spreči širenje epidemije korona virusa.

Tramp je pandemiju nazvao "najgorim napadom" na SAD, rekavši da je virus pogodio zmelju više nego Perl Harbor ili 11. septembar.

Kritikujući Kinu, prenosi Skaj njuz, Tramp je rekao da je pandemija virusa kovid-19 "neprijatelj".

"Ovo nije trebalo da se dogodi. Trebalo je da bude zaustavljeno na samom izvoru. Trebalo je da bude zaustavljen u Kini. Ali nije", ponovio je Tramp novinarima u Beloj kući.

"Nevidljivog neprijatelja doživljavam kao rat. Ne sviđa mi se kako je stigao ovde, zato što je mogao da bude zaustavljen, ali nije", dodao je Tramp.

Trampova administracija optužuje Kinu za pandemiju, a predsednik i državni sekretar Majk Pompeo tvrde kako imaju dokaze da je virus razvijen u labaratoriji u Vuhanu, u Kini, što je kineska vlada odlučno negirala.

Pompeo je kasnije izjavio da nije baš siguran u to da je kovid-19 nastao u vuhanskoj labaratoriji.

Kineska vlada odogovorila je na Trampove poslednje tvrdnje rekavši da jepravi neprijatelj SAD virus, a ne Kina.

Više od 76.000 ljudi preminulo je u SAD od posledica virusa, najviše u svetu, dok je skoro 1,3 miliona obolelo, podaci su sajta Worldometer.

U napadu na luku Perl Harbor poginulo je više od 2.000 pripadnika američkih trupa, a u napadu 11. septembra 2001. godine poginulo je 3.000 građana.

U januaru je Tramp pohvalio svog kineskog kolegu Si Đinpinga za način na koji se bore sa pandemijom, ali je od tada obrnuo mišljenje, u godini koja je klljučna pred predsedničke izbore, navodi Skaj njuz.

"NEŠTO SE DESILO, NEKO JE BIO GLUP"

Predsednik SAD Donald Tramp nastavlja da zagovara teoriju da je korona virus nastao u laboratoriji, iako za to nema dokaza.

Upitan da prokomentariše teoriju da je korona virus nastao u laboratoriji Instituta za virologiju u Vuhanu, predsednik Donald Tramp je rekao novinarima okupljenim u Ovalnoj sobi da se "nešto desilo".

"Verovatno je to bilo zbog nestručnosti. Neko je bio glup", rekao je Tramp prilikom susreta sa guvernerom Teksasa, prenosi Gardijan.

Pitanje je usledilo nakon što je državni sekretar Majk Pompeo izjavio da ima "mnogo dokaza" da je virus nastao u laboratoriji.

Za te optužbe u javnosti nije bilo dokaza, a Kina je negirala te tvrdnje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track