NJUJORK OTVORIO SUPER-MRTVAČNICU: Grad iznenadio broj preminulih, ovo je bilo jedino rešenje za dostojanstvene sahrane
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

pandemija korone

NJUJORK OTVORIO SUPER-MRTVAČNICU: Grad iznenadio broj preminulih, ovo je bilo jedino rešenje za dostojanstvene sahrane

Planeta -

Njujork je otvorio mrtvačnicu u Bruklinu, koristeći kamione hladnjače u Sunset Parku za skladištenje tela dok se gradske mrtvačnice bore za kopiranje tokom pandemije Covid-19.

Rešenje se smatra dugoročnim, a osmišljeno je da olakša pritisak na druge mrtvačnice koje ne molgu da prime sva tela preminulih, a broj umrlih u Njujorku je sada preko 14.000, uz dodatnih 5.300 preminulih koji su verovatmo preminuli od korone.

Kancelarija glavnog lekara saopštila je ove nedelje da se mrtvačnica nalazi na 39. ulici u Bruklinu, gde je parkirano preko 50 kamiona.

Portparol kabineta gradonačelnika rekao je da su mnogi kamioni trenutno prazni, ali da ih treba negde parkirati.

Neće sva tela zadržana u kamionima biti žrtve koronavirusa, dodao je portparol.

Grad se pokazao epicentrom epidemije koronavirusa, jer ima petinu ukupnih žrtava u zemlji.

S obzirom da se smrt dogodila u relativno kratkom vremenskom roku, mogućnost pogrebnih domova da organizuju potreban broj sahrana i kremacija, bio je doveden u pitanje, kao i njihova sposobnost da prethodno skladište tela.

Prema CNN, pogrebne kuće odbacuju kremacije jer nisu bile u stanju da skladište tela i stavljaju ih u hladnjače.

Majkl Lanote, izvršni direktor Nacionalne asocijacije direktora pogrebih kuća u Njujorku, rekao je da će kamioni olakšati pritisak na gradsku pogrebnu industriju.

"Dodatno radno vreme mrtvačnice takođe će pomoći direktorima pogrebnih firmi tako što će im pružiti večernje sate za transfere, jer veliku većinu dnevnih sati provode sprovodeći sahrane, praveći aranžmane i odgovarajući na pozive porodica koje traže njihove usluge", rekao je Lanote.

Mrtvačnica će, kako se izveštava, raditi do 22:30. svaki dan.

Ranije tokom krize, gradski zvaničnik najavio je da će plac na na Hart Islandu, javnom groblju zatvorskog sistema, biti korišćeno za sahranjivanje žrtava koronavirusa.

Pokušavajući da ublaži strah javnosti od masovnih sahrana, gradonačelnik Bil de Blazio odgovorio je na Tviteru rekavši: 'Neće biti masovnih sahrana na ostrvu Hart. Sve će biti individualno i prema svakom telu će se postupati dostojanstveno. '

Kurir.rs/Daily Mail Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track