Najnovije vesti

OBAMINA PRLJAVA TAJNA AKCIJA PAKLENE ULICE: Ubacili oružje u Meksiko da prate trag do narko-kartela, stradali nedužni!
Foto: Profimedia

opasno mešanje

OBAMINA PRLJAVA TAJNA AKCIJA PAKLENE ULICE: Ubacili oružje u Meksiko da prate trag do narko-kartela, stradali nedužni!

Planeta

Oko 2.000 komada automatskog naoružanja prodato je Meksikancima, kako bi administracija nekadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame pratila njihov put do narko-kartela u Meksiku, piše meksička Hornada.

Ovo oružje upotrebljavano je u masakrima u državama Sinaloa i Čivava, a meksičke vlasti traže odgovore od SAD, prenosi RTS. 

foto: Profimedia

Operacija "Paklene ulice", koja trajala je od 2009. do 2011. godine i suštinski predstavljala nevešt pokušaj Vašingtona da, bez znanja meksičkih vlasti, pusti u promet izvesnu količinu modernog automatskog naoružanja, kako bi pratila put oružja do šefova narko-kartela.

Prema nalazima koje su objavili meksički mediji, oružje koje je na ovaj način "pušteno" u Meksiko korišteno je u nekoliko masakra, uključujući ubistvo 22 civila u TlaTlaji 2014. godine, zatim u obračunu kod ranča Sol gde su ubijene 42 osobe, dok je snajperska puška kalibra 12,7 milimetara pronađena u arsenalu Hoakima Gusmana, poznatom i pod nadimku "El Čapo". 

foto: AP

Meksičke vlasti, sadašnje i bivše, tvrde da nisu znali za ovu operaciju, optužujući administraciju Baraka Obame da je cela akcija izvedena iza njihovih leđa. Vašingtonu će biti upućena diplomatska nota, kojom će biti zatražena objašnjenja.

"To oružje je upotrebljeno kako bi se izvršila ubistva u Meksiku. Jednom od ovih pušaka ubijen je američki zvaničnik. Pitanje je osetljivo jer je otkriveno nelegalno mešanje strane države", rekao je meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador. 

foto: Profimedia

"Želimo da znamo sve o toj operaciji, želimo da znamo ko je bio umešan, želimo da znamo da li je postojala saradnja na bilo kojem nivou. Ako nije postajala saradnja, želimo da nam se kaže da je operacija bila nepotrebna i nezakonita", rekao je meksički predsednik.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...