BORBA PROTIV KORONE: Velika Britanija ublažava mere u tri faze, u Italiji najmanje zaraženih u jednom danu!
Ilustracija, Foto: EPA

iz minuta u minut

BORBA PROTIV KORONE: Velika Britanija ublažava mere u tri faze, u Italiji najmanje zaraženih u jednom danu!

Planeta -

*Broj obolelih od koronavirusa u svetu premašio je 4.181.000

*Uspešno se oporavilo 1.493.448 zaraženih, dok je bitku sa koronom izgubilo više od 283.000 ljudi

*Najveće žarište i dalje SAD sa više od 1.367.000 zaraženih, a preminulo je više od 80.000 ljudi

* Među najveća žarišta spadaju i Velika Britanija, Italija i Rusija

ITALIJA: NAJMANJI DNEVNI BROJ ZARAŽENIH

Broj preminulih od korona virusa u Italiji porastao je danas za 179, što je nešto malo više u donosu na 165 koliko je iznosio prethodnog dana, saopštila je Agencija za civilnu zaštitu.

foto: Profimedia

Istovremeno, broj novozaraženih od COVID-10 porastao je za 744, što je nešto manje u odnosu na jučerašnji dan kada je iznosio 802, preneo je Rojters.

To je najmanji broj novozaraženih tokom jednog dana od 4. marta.

VELIKA BRITANIJA: UBLAŽAVANJE U TRI FAZE

Planirane faze počinju prvim ublažavanjem u sredu, posle čega slede potencijalni dalji koraci 1. juna i ne pre 4. jula, zavisno od uslova, preneo je CNN.

U prvoj fazi, koja počinje u sredu, ljudima će biti dozvoljeno da napuste kuću radi rekreacije i zabave na otvorenom sa članovima svog domaćinstva, a pojedinci se mogu sastati sa još jednom osobom van svog domaćinstva.

Ljudi u Engleskoj, takođe, mogu da voze na otvorenim prostorima bez obzira na udaljenost.

Radnici koji ne mogu da rade od kuće putovaće na posao ako je njihovo radno mesto otvoreno, u idealnom slučaju ne javnim prevozom.

U okviru druge faze, koja počinje 1. juna biće dozvoljeno da se preduzeća koja se ne bave maloprodajom ponovo otvore ako se slede smernice za socijalnu distancu.

Vlada je navela da bi neke škole, takođe, trebalo da se pripreme za ponovno otvaranje za više dece od 1. juna.

Tokom treće faze, koja će zavisiti od toga kako će početno ublažavanje ograničenja uticati na stopu zaraze u Velikoj Britaniji, vlada može da dozvoli otvaranje većeg broja preduzeća u julu, ali ne ranije od 4. jula.

RUSIJA. KRAJ NERADNIH DANA

Neradni dani u Rusiji završiće se 12. maja, ali će biti potrebno značajno vreme da se okončaju restrikcije u pojedinim regionima, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin napominjući da će masovni događaji i dalje biti zabranjeni, a niz drugih mera ostaće na snazi. Više ovde.

UKRAJINA: VIŠE OD 15.000 ZARAŽENIH, VIŠE OD 400 PREMINULIH

U Ukrajini je u protekla 24 sata potvrđeno 416 novih slučajeva korona virusa, što je manje nego juče, kada ih je bilo 522, a ukupan broj zaraženih porastao je na 15.648, saopštilo je danas ministarsvo zdavlja.

U toj zemlji do sada je umrlo 408 ljudi, prenosi Tas s.

Prema podacima ministarstva, od početka epidemije u Ukrajini je sprovedeno više od 181.000 testova, od kojih je na korona virus bilo pozitivno 8,6 odsto uzoraka.

Vlada je 4. maja za dve nedelje produžila mere zatvaranja, ali je odlučila da od danas počne da ublažava pojedine restrikcije.

ZABELEŽENA 22 NOVA SLUČAJA KOVID-19 U SEVERNOJ MAKEDONIJI

U poslednja 24 sata u Severnoj Makedoniji zabeležena su 22 nova slučaja novog korona virusa, čime je ukupan broj obolelih porastao na 1.664, saopštilo je danas severnomakedonsko Ministarstvo zdravlja.

Od ukupnog broja obolelih, 1.200 se oporavilo, a 91 preminulo, dok je još aktivno 373 slučajeva, prenosi MIA.

Najviše obolelih, ali i oporavljenih je u Skoplju, Kumanovu, Prilepu, Debru, Štipu.

foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

ŠPANIJA: NAJMANJI BROJ PREMINULIH U POSLEDNJIH SEDAM NEDELJA

Broj preminulih u poslednja 24 sata u Španiji najniži je u poslednjih sedam nedelja i iznosi 123, saopštilo je danas ministarstvo zdravalja.

Ukupan broj preminulih sada je 26.744, prenosi Rojters.

Broj novih slučajeva korona virusa porastao je za 3.045 na 227.436.

NAJVEĆI PORAST ZARAŽENIH, DOK SE ZEMLJA SPREMA ZA OTVARANJE

U Indiji je danas zabeležen najveći dnevni porast broja zaraženih korona virusom, u trenutku kada se zemlja sprema da počne ponovo da se otvara 17. maja.

U protekla 24 sata u toj zemlji je potvrđeno 4.213 novih slučajeva, čime je ukupan broj zaražzenih porastao na više od 67.000, dok je preminulo 2.006 osoba.

Do porasta broja zaraženih došlo je na dan kada je planiran sastanka premijera Narendre Modija sa različitim državnim zvaničnicima, na kojem će biti razmotrena strategija otvaranja zemlje nakon 54-dnevnog karantina koji treba da se završi u nedelju.

foto: EPA / PIYAL ADHIKARY

SLOVAČKA PONOVO BEZ NOVOZARAŽENIH VIRUSOM KOVID-19

U Slovačkoj u poslednja 24 sata ponovo nije prijavljen nijedan novi slučaj korona virusa, pa je ukupan broj zaraženih ostao 1.457, saopštio je danas tim za upravljanje krizom.

Agencija TASR podseća da novih slučaejva nije bilo ni pre dva dana, dok su juče prijavljena dva. Broj preminulih ostao je 26.

U Slovačkoj je od početka epidemije sprovedeno više od 120.000 testiranja na novi korona virus.

U BUGARSKOJ PONOVO RADE MUZEJI, BIOSKOPI, BIBLIOTEKE...

Bugarska je ublažila pojedinje mere u suzbijanju korona viursa, pa su od danas dozvoljene posete muzejima, galerijama i bibliotekama, uz poštovanje fizičkog distanciranja, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Dozvoljeni su i kulturni događaji na otvorenom, pri čemu može da bude popunjeno samo 30 odsto kapaciteta, a pod istim uslovom je omogućen i rad bioskopa, prenosi BTA.

U Bugarskoj je danas potvrđeno 26 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 1.981.

Prema podacima kriznog štaba, u toj zemlji je od korona virusa preminula 91 osoba, a oporavio se 461 pacijent.

FRANCUSKA: PRORADILI FRIZERSKI SALONI, SVI PREBUKIRANI

Od danas u Francuskoj ponovo rade frizerski saloni, a termini u pojedinim salonima su već popunjeni za naredne tri nedelje.

Oko 60 odsto Francuza je i ranije reklo da će posetiti frizera u prvoj nedelji kada se ponovo otvore, prenosi portal Frans 24.

Ipak, saloni će morati da se pridržavaju zdravstvenih i bezbednosnih mera, moraće redovno da se čiste, a biće zabranjene određene pogodnosti poput služenja toplih napitaka u salonima i magazina.

foto: EPA / Julien de Rosa

U SLOVENIJI PONOVO RADI JAVNI PREVOZ

U Sloveniji je danas, posle skoro dva meseca, ponovo počeo da radi javni prevoz, ali postepeno i uz restriktivne mere socijalnog distanciranja.

Kako prenosi STA, putnici će pre ulaska u vozilo morati da dezinfikuju ruke, a obavezne su i maske i održavanje razdaljine od najmanje 1,5 metara.

Vozači autobusa biće odvojeni od putnika posebnim pregradama, a putnici neće moći da ulaze na prednja vrata.

U Ljubljani se ulazi na srednja vrata, gde se overavaju i karte samo za jednu vožnju.

AUSTRIJA: SVE MANJE AKTIVNO OBOLELIH OD KORONA VIRUSA

U Austriji se nastavlja pozitivan trend malog broja novozaraženih korona virusom, a sve je manje aktivno obolelih.

Broj aktivno obolelih, prema podacima Ministarstva zdravlja, opao je u poslednja 24 sata za 60 i sada iznosi 1.201.

Ukupan broj zaraženih korona virusom od izbijanja epidemije u Austriji, krajem februara, iznosi 15.792 i on je u poslednja 24 sata porastao za svega 15 novoobolelih.

Ukupno je do sada ozdravilo 14.061 lice koje je bilo zaraženo korona virusom.

foto: EPA / CHRISTIAN BRUNA

RUSIJA PRESTIGLA VELIKU BRITANIJU I ITALIJU PO BROJU OBOLELIH

Rusija je po broju obolelih od virusa Kovid-19 prestigla Veliku Britaniju i Italiju, čime je izbila na treće mesto u svetu, iza SAD i Španije.

Prema poslednjim podacima, u Rusiji je potvrđeno 221.344 slučaja novog korona virusa, dok je u Velikoj Britaniji registrovano 219.183, a u Italiji 219.070, prenosi Tas s.

Najviše obolelih ima u Moskvi, gde je potvrđeno 115.909 slučajeva, a samo u poslednja 24 sata u tom gradu je prijavljeno 6.169 novoobolelih, što je neznatno više nego prethodnog dana.

Od virusa se oporavilo 39.801 osoba, a preminulo 2.009.

foto: EPA / Maxim Shipenkov

U ČEŠKOJ DANAS NA SNAZI UBLAŽENE MERE

U Češkoj su danas ponovo otvoreni tržni centri, frizerski i kozmeticki saloni, dizvoljeno je sedenje napolju u kafićima i barovima, nakon što je vlada te zemlje odlučila da ublaži mere za sprečavanje širenja korovna virusa uvedene 14. marta.

Nove ublažene mere odnose se i na bioskope, pozorišta i galerije koje mogu da prime do 100 posetilaca, prenosi AP.

U toj zemlji i dalje su na snazi mere socijalnog distanciranja i obaveznog nosenja maski na javnim mestima.

U Češkoj je već deseti dan zaredom broj novoobolelih ispod 100, saopštilo je Ministarstvo zdarvlja, dok je od 13. aprila broj umrlih na dnevnom nivou manji od 10.

foto: EPA/MARTIN DIVISEK

MAĐARSKA: JOŠ OSAM PREMINULIH, 21 NOVOZARAŽENI

U Mađarskoj je u protekla 24 sata od korona virusa preminulo još osam osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 421, dok je broj potvrđenih slučajeva porastao za 21, pa je ukupan broj zaraženih u toj zemlji 3.284, saopštila je danas vlada na zvaničnom sajtu posvećenom kovidu-19.

U saopštenju se navodi da je do sada testirano 112.165 osoba.

Oporavilo se 958 pacijenata, prenosi MTI.

foto: EPA/Gyorgy Varga

NEMAČKA: JEDAN OBOLELI PONOVO MOŽE DA ZARAZI VIŠE OSOBA

Drugi dan zaredom reprodukciona stopa korona virusa u Nemačkoj je iznad 1, što znači da jedan oboleli može da zarazi više osoba, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh (RKI).

Posle pozitivnog trenda od pre par dana kada je reprodukciona stopa, koja pokazuje koliko osoba jedno obolelo lice može da zarazi, bila na 0,65, u subotu je porasla na 1,10, a u nedelju na 1,13.

To pokazuje da ponovo jedan oboleli može da zarazi više osoba.

RKI ističe da je reprodukciona stopa prešla kritični nivo i da treba da bude ispod 1 kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Broj obolelih od korona virusa u Nemačkoj bliži se 170.000, a broj umrlih sve je bliži 7.500.

foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

PENS NIJE U KARANTINU, DANAS RADI U BELOJ KUĆI

Potpredsednik Amerike Majk Pens nije u karantinu i planira da bude danas u Beloj kući, sapštio je danas portparol Dejvin O'Malej, reagujući na navode medija da se nalazi u samoizolaciji.

"Potpredsednik Pens nastaviće da prati savete medicinskog tima Bele kuće, i nije u karantinu. Potpredsednik je svaki dan testiran negativno i planira da bude sutra u Beloj kući", naveo je O'Malej, prenosi Glas Amerike.

Mediji su preneli da je Pens u samoizolaciji van Bele kuće, nakon što je njegova saradnica testirana pozitivno na koronavirus.

I Tramp i Pens su kritikovani jer ne nose zaštitne maske, iako to preporučuje Centar za kontrolu zaraze.

foto: EPA / Abir Sultan / Pool

NOVA ŽARIŠTA U KINI I JUŽNOJ KORIJI RAZLOG ZA ZABRINUTOST?

Nova žarišta korona virusa u Kini i Južnoj Koreji zabrinjavaju zbog očigledne sposobnosti virusa da nastavi da se neprimećeno širi.

Iako je taj broj daleko manji od onih koji se svakodnevno prijavljuju širom zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, povratak virusa, pogotovo u gradu sa tako intenzivnim nadzorom i restrikcijama kao što je Vuhan, dovodi u pitanje održivost ponovnog otvaranja gradova, piše CNN.

Kina i Južna Koreja zauzdale su epidemiju korona virusa zahvaljujući merama socijalnog distanciranja i brižljivom nadzoru, ali baš u trenutku kada je život postepeno počeo da se vraća u normalu u tim zemljama pojavili su se novi rezervoari zaraze.

foto: Profimedia

DŽONSON: SPREČENA KATASTROFA, JOŠ NIJE VREME ZA KRAJ KARANTINA

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je zahvaljujući restriktivnim merama sprečena katastrofa u zemlji, gde bi najgori scenario bio pola miliona žrtava, i najavio planove za postepeno ukidanje mera karantina.

"Nije vreme da se mere karantina ukinu ove nedelje. Umesto toga, preduzećemo prve oprezne korake da modifikujemo naše mere", rekao je sinoć Džonson u televizijskom obraćanju naciji.

Od danas će oni koji ne mogu da rade od kuće moći da idu na posao, a od srede će građani moći neodređeno vreme da provode napolju ukoliko se pridržavaju mera socijalnog distanciranja.

foto: EPA / NEIL HALL

MAKRON I DŽONSON: FRANCUZI NEĆE MORATI U KARANTIN U BRITANIJU

Velika Britanija neće "u ovoj fazi" primenjivati mere karantina na putnike koji dolaze iz Francuske, saopšteno je iz kabineta Borisa Džonsona i Emanuela Makrona nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

Makron i Džonson napominju da bi uvođenje takvih mera bilo recipročno i da bi do njega došlo tek nakon međusobnih konsultacija, preneo je sinoć Rojters.

Džonson je sinoć rekao da će "uskoro biti vreme da se uvede karantin za osobe koje avionom dolaze u Veliku Britaniju".

foto: EPA/YOAN VALAT

TESTIRANJE U STARIČKIM DOMOVIMA U NJUJORKU DVA PUTA NEDELJNO

Starački domovi u Njujorku moraju da započnu testiranje na korona virus dva puta nedeljno za sve zaposlene i više neće primati pacijete izlečene od kovida koji napuštaju bolnice, najavio je guverner Endrju Kuomo.

On je to odlučio nakon što se suočio sa kritikom zbog postupanja sa žarištima kovida-19 u domovima za stare.

Od ukupnog broja smrtnih slučajeva od korona virusa u staračkim domovima i ustanovama za dugotrajno zbrinjavanje u SAD, kojih je više od 26.000, petina - oko 5.300 - je u Njujorku, prema agenciji AP.

foto: EPA / Peter Foley

BRAČ: JOŠ 14 ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM, UKUPNO 38 OBOLELIH

Na Braču je u nedelju registrovano još 14 obolelih od korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih na tom hrvatskom ostrvu sada porastao na 38, saopšteno je iz lokalnog Štaba civilne zaštite.

Svi pozitivni meštani su pod nadzorom epidemiološke službe, a 139 je u samoizolaciji.

Kako je sinoć prenela Hina, zaraza je krenula iz Nerežišća gde je tridesetak osoba bilo u poseti starijem meštaninu koji je malo pre toga otpušten iz splitske bolnice.

U JEMENU UKUPNO VIŠE OD 50 ZARAŽENIH, OSAM PREMINULIH

Jemen je u nedelju prijavio još 17 slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 51, saopštio je odbor za korona virus jemenske vlade na Tviteru.

U Jemenu je od posledica korona virusa preminula još jedna osoba, pa je ukupan broj žrtava osam, prenosi Rojters.

foto: Profimedia

KINA PRIJAVILA 17 NOVIH SLUČAJEVA KORONA VIRUSA, JUŽNA KOREJA 35

Kina je prijavila danas novi porast broja zaraženih korona virusom, a vlada upozorava ljude da ostanu pripravni i pojačaju ličnu zaštitu od virusa.

Danas je prijavljeno 17 novih slučajeva zaraze u poslednja 24 časa, što je porast u odnosu na 14 zaraženih prijavljenih dan ranije, kada je to bio prvi dvocifren broj zaraženih u prethodnih deset dana.

Od 17 novih slučajeva, navodi se da je sedam došlo iz inostranstva dok je pet zabeleženo u gradu Vuhanu, gde su stroge mere izolacije ukinute prošlog meseca.

Portparol kineske Nacionalne komisije za zdravlje Mi Feng upozorio je gradjane da pojačaju mere zaštite.

foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

JUŽNA KOREJA ZATVARA NOĆNE KLUBOVE KOJI SU ŽARIŠTA ZARAZE

Gradonačelnik grada Inčona u blizini Seula naredio je privremeno zatvaranje klubova, diskoteka i drugih ugostiteljskih objekata zbog zabrinutosti od drugog talasa korona virusa, prenosi Asošijeted Pres.

Park Namčun, gradonačelnik Inčona, grada zapadno od Seula, kaže da će zatvaranje objekata za noćni život trajati dve nedelje i da svako ko prekrši naredbu može biti kažnjen do dve godine zatvora ili novčanom kaznom u vrednosti od 16.380 dolara.

foto: EPA / YONHAP

POTPREDSEDNIKA SAD MAJK PENS U SAMOIZOLACIJI

Američki potpredsednik Majk Pens nalazi se u samoizolaciji, izvan Bele kuće, nakon što je potvrđeno da je njegova portparolka zaražena korona virusom, prenosi Blumberg pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Kako navodi, Pens nije prisustvovao sastanku u subotu sa predsednikom Donaldom Trampom i vojnim zvaničnicima.

foto: EPA / Jim Lo Scalzo

Jedan od izvora navodi da je Pensov rezultat na korona virus u nedelju bio negativan.

Kako dodaje, Tramp i Pens redovno se testiraju na virus.

Bela kuća nije odgovorila na zahtev za komentar, prenosi Rojters.

BELA KUĆA RAZMATRA NOVI PAKET FINANSIJSKE POMOĆI

Bela kuća počela je neformalne razgovore sa republikancima i demokratama u Kongresu o narednim koracima o zakonima o olakšicama zbog posledica borbe protiv korona virusa, navode američki zvaničnici.

Međutim, napominju da nov priliv federalnog novca stiže uz određene uslove.

Ministar finansija Stiven Mnučin rekao je za Fox njuz da je razgovarao sa članovima obe stranke da vidi za koje stavke budžeta najviše brinu.

On je dodao da Bela kuća ne žuri sa novim paketom pomoći.

"Sačekaćemo narednih par nedelja", rekao je Mnunčin, a prenosi Glas Amerike.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja