INSAJDER IZ VRHA NEMAČKOG MUP NIJE MOGAO DA ĆUTI: Na 80 strana dao istinu o koroni, protiv njega preduzete hitne mere!
Foto: EPA/BRITTA PEDERSEN, Shutterstock

direktno

INSAJDER IZ VRHA NEMAČKOG MUP NIJE MOGAO DA ĆUTI: Na 80 strana dao istinu o koroni, protiv njega preduzete hitne mere!

Planeta -

Jedan zaposleni u nemačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova je na svoju ruku sastavio obiman dokument u kojem kritikuje mere vlasti. Prema informacijama medija, on je suspendovan sa dužnosti.

Prema saznanjima Špigela, insajder iz Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke radi u odeljenju koje se bavi kriznim menadžmentom, ali nije deo kriznog štaba koji se bavi aktuelnom pandemijom. Čovek je navodno na svoju ruku poslao dokument na 80 stranica sa pečatom ministarstva na veliki broj elektronskih adresa, te je taj papir dospeo i do konzervativnog portala „Tihis ajnblik“ koji je objavio delove.

Zaposleni u Ministarstvu piše o „globalnoj lažnoj uzbuni“ i tvrdi da je tokom pandemije država postala „jedan od najvećih proizvođača lažnih vesti“. „Verovatno ni u jednom trenutku zbog novog virusa za stanovništvo nije postojala opasnost preko uobičajene mere“, piše on.

„Od korone uglavnom umiru ljudi koji bi statistički umrli ove godine jer su stigli do kraja života i jer se njihova oslabljena tela više ne mogu odbraniti od bilo kojih slučajnih svakodnevnih opterećenja (među kojima je i oko 150 virusa koji trenutno kruže)“, dodaje se u tom papiru. O uvedenim merama se zaključuje: „Kolateralna šteta je u međuvremenu veća od vidljive koristi.“

Nemački mediji pismo uglavnom nazivaju „pikantnim“ problemom za Ministarstvo unutrašnjih poslova ili vetrom u leđa za teorije zavere.

Ministarstvo je ovaj papir nazvalo „privatnim mišljenjem“ zaposlenog i „samostalno preduzetom analizom“ za koju nije bio ovlašćen. Prema informacijama Špigela, čovek je suspendovan sa posla.

U saopštenju Ministarstva se na tvrdnje iz pisma odgovara da su mnoge svetske zemlje preduzele oštre mere u suzbijanju pandemije, često oštrije nego Nemačka. „Razvoj zaraze u Nemačkoj je do sada prilično nizam u međunarodnom poređenju. Preduzete mere deluju“, zaključuje Ministarstvo.

Kurir.rs/DW

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track