OŠTRE MERE NA HAVAJIMA ZBOG KORONE: Zbog nepoštovanja karantina moguća zatvorska kazna od godinu dana
Foto: Profimedia

borba protiv korone

OŠTRE MERE NA HAVAJIMA ZBOG KORONE: Zbog nepoštovanja karantina moguća zatvorska kazna od godinu dana

Planeta -

Nepoštovanje karantina na Havajima moglo bi da znači i godinu zatvora. Nakon dolaska u Vaikiki osoblje hotela je bračnom paru turista reklo da zbog pandemije koronavirusa u samoizolaciji trebaju da provedu dve nedelje.

No, muškarac i žena ignorisali su njihova uputstva i napustili hotel.

Nakon što su se vratili oko ponoći, osoblje ih je ponovo upozorilo da ne napuštaju sobu. Kada su sledećeg dana opet prekršili mere samoizolacije, radnici hotela pozvali su policiju koja je ubrzo uhapsila bračni par.

Krajem aprila policija u Honoluluu uhapsila je muškarca s Floride i ženu iz Illinoisa jer nisu poštovali mere samoizolacije. Osoblje hotela obavestilo je policiju o njihovom ponašanju nakon što se par vratio u svoju sobu iz kupovine s vrećicama i hranom.

Vlasti su istog dana saopštile da je svedok video kako 60-godišnjak iz Kalifornije vozi džet-ski kraj severne obale Oahua uprkos naredbama za samoizolaciju. Državni istražitelji uhapsili su i zatvorili tog muškarca dok se vraćao u automobil s namirnicama, piše CNN.

"Naša prvobitna namera je edukacija. Želimo da zaštitimo ljude i da sprečimo širenje koronavirusa. No, ako turisti ponovo krše mere samoizolacije, onda sledi hapšenje", rekla je poručnica Audra Sellers iz Policijske uprave Maui.

Krajem marta guverner Havaja David Ige potpisao je vanrednu naredbu da svako ko stigne na Havaje mora prvo dve nedelje da boravi u samoizolaciji. Turisti prilikom dolaska moraju da popune svu potrebnu dokumentaciju i da potpišu da su obavešteni da je kršenje samoizolacije krivično delo za koje je propisana kazna od 5.000 dolara i zatvorska kazna do jedne godine.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track