KORONA STIGLA U BELU KUĆU, ZVANIČNICI U KARANTINU: Može li OVO da pokvari Trampove planove o pokretanju ekonomije?
Foto: EPA / Oliver Contreras / POOL

ANALIZA CNN-A

KORONA STIGLA U BELU KUĆU, ZVANIČNICI U KARANTINU: Može li OVO da pokvari Trampove planove o pokretanju ekonomije?

Planeta -

Izbijanje koronavirusa u Beloj kući zapravo postaje kontradiktorno u odnosu na razmišljanje Donalda Trampa da je sigurno da se u SAD-u pokrene ekonomija i da testiranje na virus nije od nekog većeg značaja. Postavlja se pitanje koliko će ta situacija uticati na buduće planove američkog predsednika.

CNN je objavio analizu trenutne situacije navodeći da su trojica zdravstvenih zvaničnika morala da budu smeštena u karantin nakon što je potvrđen koronavirus kod ličnog pomoćnika Donalda Trampa. S obzirom na to da su navedeni zvaničnici članovi radne grupe u Trampovoj administraciji i da su bili u kontaktu s tom zaraženom osobom, njima je predodređen karantin.

Sve to, kako je navedeno, zapravo dovodi u pitanje Trampovu želju da se što pre iz pandemije pređe na otvaranje zemlje te i da se fokusira na saniranje ekonomskih posledica koje je ova kriza uzrokovala.

Samim time, ova nova dešavanja postavljaju jedna za drugim pitanja, poput onih da li je onda bilo ko siguran da se vrati na posao, ako ljudi koji rade u Beloj kući nisu zaštićeni, a svi znaju da ona važi za jedno od najsigurnijih mesta za rad.

"Tramp je svestan te situacije, pa se brine da li će zapravo njegovi pomoćnici kod kojih se utvrdi koronavirus zapravo potceniti njegove dosadašnje tvrdnje da pandemija polako bledi. Osoba koja je razgovarala s njim o tome ga je upitala zašto njegovi pomoćnici nisu nosili masku iako je to mera koju je on proglasio obaveznom. Takođe, ta osoba je podsetila da je i Tramp sam rekao da ne želi da bude pored osobe koja nije testirana na koronavirus", napisao je novinar CNN-a.

Ipak, kako je istaknuto, većina Amerikanaca u koje se Tramp uzda da će pokrenuti ekonomiju i koji su ključni za njegovu izbornu kampanju, zapravo neće imati pristup brzim testovima na koronavirus koji je aktuelan u Beloj kući.

"Tramp je takođe kazao da testiranje odobravaju samo guverneri saveznih država, ali je isto tako u nekoliko navrata umanjivao važnost testiranja iako su stručnjaci naveli da je to od presudne važnosti kako bi moglo da se utvrdi poreklo virusa i da se spreči novi talas zaraze kada se počne s normalnim životom", navedeno je.

Istaknuto je i to da otkrivanje koronavirusa u Beloj kući dolazi u trenutku kada se iz nje prestaju davati dnevni medicinski i zdravstveni izveštaji, samim tim produbljujući utisak da želi da se skrene pažnja sa krize, čak iako je potvrđeno da zaraze rastu i u drugim državama koje se "otvaraju".

Usred najveće eskalacije krize, kako je navedeno, stručnjaci poput doktorke Debore Birks i stručnjaka za zarazne bolesti Entonija Faučija postali su manje vidljivi.

Izveštaje radne grupe na sednicama je zamenila nova sekretarka Bele kuće Kejli Mekanami.

Međutim, istaknuto je da se, shodno navedenoj situaciji očekuje da će Tramp i ostali visoki zvaničnici iz njegove administracije ubrzo održati konferenciju za medije.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track