MAKRON BESAN! Jedna odluka u vezi VAKCINE ZA KORONU razbesnela francuskog predsednika: U sve se umešali farmaceuti i SAD
Foto: EPA / Philippe Wojazer / Pool

ko ima prioritet?

MAKRON BESAN! Jedna odluka u vezi VAKCINE ZA KORONU razbesnela francuskog predsednika: U sve se umešali farmaceuti i SAD

Planeta -

Vakcina protiv virusa korona još nije napravljena, a već je posvađala svetske sile i napravila pravi svetski rat za vakcinu. Jedna od kompanija koja radi na razvoju vakcine, francuski farmaceutski gigant „Sanofi“, objavio je da će prvenstvo kupovine prvih doza imati Amerikanci, što je razbesnelo francusku javnost, ali i predsednika Emanuela Makrona.

„SAD su rizikovale finansirajući razvoj naše vakcine, a kada to neko učini, onda očekuje da dobije prve doze“, izjavio je izvršni direktor „Sanofija“ Pol Hadson u razgovoru za Blumberg, prenosi Jutarnji list.

Njegova izjava navodno je razbesnela francuskog predsednika Emanuela Makrona.

„Vakcina protiv kovida-19 mora biti zajedničko dobro i ne sme zavisiti od tržišnih zakona“, izjavio je neimenovani izvor iz Jelisejske palate, potvrđujući da je francuski predsednik zatražio razgovor s upravom „Sanofija“.

Francuski premijer Eduard Filip na Tviteru je napisao da „nejednak pristup vakcini nije opcija“.

​Olivje For, šef francuske Socijalističke stranke, rekao je da „Sanofi“ rizikuje da bude nacionalizovan.

Zbog salve oštrih kritika, „Sanofi“ je delomično demantovao vest da prve doze namerava da proda Amerikancima. Kako je saopšteno iz te farmaceutske kompanije, američkom tržištu biće namenjene doze koje se proizvode u „Sanofijevim“ pogonima u SAD, a ostalo će dobiti Evropa i ostatak sveta.

Trka koja se iza kulisa vodi za vakcinu podstakla je 140 svetskih šefova država i stručnjaka da u otvorenom pismu iznesu zahtev za „narodnom vakcinom“ koja bi bila dostupna i besplatna za sve.

„Niko ne bi smeo biti gurnut na kraj reda za vakcinu na osnovu siromaštva ili zemlje u kojoj živi“, rekao je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa

Dok stotine laboratorija širom sveta užurbano radi na razvoju vakcine, sve je više ovakvih upozorenja, budući da ovo nije prva najava da će građani određenih zemalja imati prednost. Britanska kompanija „Astra Seneka“ objavila je da će Britanci imati prioritet kada je reč o njihovim zalihama.

Strah da bi neko mogao da iskoristi situaciju za nepoštenu prednost, naterao je čelnike Svetske zdravstvene organizacije da objave kako „vakcine pripadaju celom svetu“.

Za primanje prvih proizvedenih doza prioritet bi trebalo da budu ranjive grupe i medicinsko osoblje, a ne pojedine nacije.

Amerika je nedavno najavila da će na vakcini raditi sama. Bilo kakva saradnja sa stranim laboratorijama je odbačena, pogotovo sa onima u Kini. Nova vakcina dobijena na taj način u prvom redu će biti dostupna Amerikancima. Brzina dobijanja vakcine pritom će biti najvažnija. Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da će 300 miliona doza za sve američke građane biti dostupne u januaru 2021. godine.

Sa druge strane, laboratorije širom sveta najavljuju da bi vakcina mogla da bude spremna za upotrebu za 12 do 18 meseci.

Kurir.rs/Sputnjik

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track