BIO JE NA IVICI SMRTI 1999. GODINE, SADA LEČI LJUDE OD KORONE Spasao je život čoveku koji ga je operisao pre 2 decenije
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

pandemija

BIO JE NA IVICI SMRTI 1999. GODINE, SADA LEČI LJUDE OD KORONE Spasao je život čoveku koji ga je operisao pre 2 decenije

Planeta -

Britanski lekar koji radi na prvoj liniji borbe protiv korona virusa spasio je život kardiohirurga koji je spasao njegov pre 20 godina, piše Dejli mejl.

Dr Šakil Rahman, vodeći konsultant za respiratorne probleme bolnice Epsom i Sent Helijer, tretirao je Venkatačalama Čandrasekarana – poznatog kao gospodin Čandra – u trenutku kad mu je to bilo najpotrebnije, nakon što je hospitalizovan sa upalom pluća i Kovidom-19.

Čandra, kardiohirurg bolnice Sent Džordž u Tutingu, delu južnog Londona, primljen je u bolnicu Epsom gde se sreo sa svojim bivšim pacijentom.

Hirurg je izveo minimalno invazivnu proceduru bajpasa na Rahmanu kad je ovaj primljen u bolnicu usled iznenadnog – i zamalo fatalnog – zakrčenja u jednoj od srčanih arterija 1999. godine.

Rahman, koji je ostao u kontaktu sa bivšim hirurgom koji mu je spasao život, postavljen je za nadležnog za Čandrin tretman tokom njegovog desetodnevnog boravka u bolnici.

"Veoma sam radostan", rekao je dr Rahman nakon što je video oporavljenog Čandru kako napušta bolnicu.

"Sjajan je osećaj videti Čandru kako odlazi iz Epsoma nakon što se oporavio od upale pluća izazvane Kovidom-19", rekao je on, dodajući da je Čandra veoma dobro poznat i hirurg sa "neverovatno talentovanim rukama".

"Ja i čitav respiratorni tim bili smo veoma srećni što smo uspeli da ga tretiramo u času kad mu je to bilo najpotrebnije, dovedemo ga do oporavka i vidimo kako napušta bolnicu sa porodicom, ohrabren pljeskanjem i osmesima", naveo je dr Rahman.

Milioni Britanaca širom zemlje pljeskom u 20.00 sati odaju počast lekarima i drugim zdravstvenim radnicima koji rizikuju svoje živote kako bi se zemlja izborila s pandemijom.

Kurir.rs/Dejli Mejl/Blic

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track