HLADAN TUŠ ZA BELGIJSKU PREMIJERKU: Neprijatan doček tokom posete bolnici u Briselu, lekari joj okrenuli leđa (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/Guardian News

ZNAK PROTESTA

HLADAN TUŠ ZA BELGIJSKU PREMIJERKU: Neprijatan doček tokom posete bolnici u Briselu, lekari joj okrenuli leđa (VIDEO)

Planeta -

Premijerka Belgije Sofi Vilmes je imala neprijatan doček prilikom zvanične posete bolnici u Briselu, nakon što su joj zdravstveni radnici u znak protesta okrenuli leđa dok je ona pored njih prolazila u službenom automobilu.

The Brussels Times piše da je reč o bolnici Sveti Petar koja je zapravo sve vreme bila glavna tokom pandemije korona virusa u kojoj se osoblje borilo da pruži potrebnu medicinsku pomoć svim zaraženim pacijentima. Prvi belgijski pacijent Filipe Soubri lečen je u njoj nakon povratka iz kineskog Vuhana gde je i započela pandemija.

Kako je rastao broj zaraženih i ostale bolnice su se priključile lečenje pacijenata, a premijerka Vilmes je juče bila u planiranoj poseti i bolnici Delta u Auderghemu, međutim, to je bio prvi put da je posetila ove ustanove otkako se korona virus pojavio u Belgiji.

"Posete bolnicama Delta i Sveti Petar bili su od izuzetne važnosti pre svega zbog susreta i dijaloga medicinskog osoblja i mene. Zdravstvena situacija, mentalno zdravlje, vrednovanje posla, kao i finansiranje zdravstvene zaštite, samo su neke od tema o kojima smo raspravljali", napisala je na Tviter profilu premijerka Vilmes.

Međutim, dijalog s medicinskim sestrama i drugim zaposlenicima delovao je potpuno drugačije. Kada je njen automobil prolazio pored bolnice Sveti Petar i kada krenuo prema ulazu, zdravstveni radnici su u dva reda stajali na tom mestu, ali okrenuti leđima, a neki od posmatrača su to objasnili kao sramotan potez.

Ipak, predstavnici zaposlenih su kasnije kazali kako je upravo medicinsko osoblje razočarano vladinim postupanjem s pandemijom pogotovo kada je reč o upravljanju krizom i ophođenju prema zdravstvu generalno pri čemu se, između ostalog, misli na niske plate, nedostatak osoblja, kao i na smanjenje budžeta namenjenog ovoj delatnosti.

Takođe su nezadovoljni pokušajem vlade da zaposli nekvalifikovano osoblje koje bi trebalo da pruži medicinsku uslugu pacijentima, umesto da se angažuju ljudi iz struke.

Filipe Leroj, generalni direktor bolnice Sveti Petar trudeći se popraviti situaciju kazao je kako je poseta premijerke vrlo značajna.

"Medicinski radnici su bili suočeni s mnoštvom emocija. Umorni su i u pojedinim trenucima jako nervozni zbog svega što se događalo i verujem da je to rezultiralo onakvim postupkom", kazao je Leroj.

U međuvremenu portparol kancelarije premijerke je kazao da je "cilj vlade da upravlja krizom, a ne da je dodatno oteža te da je zbog toga nekada neophodno doneti teške odluke".

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track