BEBA PREMINULA OD BOLESTI POVEZANE SA KORONOM: Ne mogu da verujem da sam ga duže nosila u stomaku nego što je živeo
Foto: Printscreen Facebook/Kathryn Rowlands

tragedija

BEBA PREMINULA OD BOLESTI POVEZANE SA KORONOM: Ne mogu da verujem da sam ga duže nosila u stomaku nego što je živeo

Planeta -

Aleksander Parsons, dečak star osam meseci, najmlađa je žrtva retkog oboljenja nalik na Kavasaki sindrom koje se dovodi u vezu sa kovidom-19. Beba, koja nija patila od drugih bolesti, umrla je šestog aprila u bolnici Deriford u Plimutu nakon što joj je pukla aneurizma (proširenje arterije).

Mališanu je dijagnostikovan Kavasaki sindrom (Kavasakijeva bolest), koji je uzrokovao oticanje krvnih sudova u telu. Dečak se prethodno osuo po telu, imao je visoku temperaturu i otekli su mu limfni čvorovi.

Beba je umrla u naručju majke Ketrin Roulends (29).

"Ne mogu da verujem da sam ga duže nosila u stomaku nego što je živeo. Nikad više neću biti kompletna. Bio je moj najveći uspeh. Mogao je da radi šta je hteo sa svojim životom, a živeo je samo osam meseci", rekla je za Miror i odala priznanje lekarima, koji su dali sve od sebe da ga spasu i koji bi "verovatno i više učinili da su više znali o bolesti".

Bolest, koju američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naziva multisistemskim inflamatornim sindromom kod dece (MIC-C), naučnici su prošlog meseca doveli u vezu sa korona virusom.

"Zdravstveni radnici koji su lečili ili leče pacijente mlađe od 21 godine koji ispunjavaju kriterijume za MIS-C treba da prijave sumnjive slučajeve lokalnim, državnim, ili regionalnim zdravstvenim službama", apelovao je CDC.

Država Njujork, gde je registrovano više od stotinu slučajeva, uključujući i tri poslednje žrtve, prethodno je istu bolest označila kao pedijatrijski multisistemski inflamatorni sindrom (PMIS).

Prema rečima Sunila Suda, pedijatra iz Dečjeg medicinskog centra “Koen” u Njujorku, bolest se uglavnom manifestovala četiri do šest nedelja nakon što se dete zarazilo i već razvilo antitela.

"Imali su virus, telo se ranije odbranilo. Ali sada imamo odloženi prenaglašeni imunološki odgovor", rekao je on.

Lekari treba da budu na oprezu i prijave sumnjive slučaje lokalnim i državnim zdravstvenim upavama. U svim slučajevima umiranja dece za koju je utvrđeno da imaju kovid-19 treba očekivati prisustvo te bolesti, upozorio je CDC.

Kurir.rs/Miror/Blic

Foto: Printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track