NAŠ VOĐA NEMA SLOBODNE DANE, NE IDE NA ODMOR, ČAK I NE SPAVA: Ovako u Severnoj Koreji pišu o Kim Džong-unu
Foto: Profimedia

lider severne koreje

NAŠ VOĐA NEMA SLOBODNE DANE, NE IDE NA ODMOR, ČAK I NE SPAVA: Ovako u Severnoj Koreji pišu o Kim Džong-unu

Planeta -

Lider Severne Koreje Kim Džong Un možda nije viđen skoro u javnosti, ali on radi 365 dana godišnje - ne odlazi na odmore, proslave rođendana ili čak na spavanje, prema korejskom državnom mediju.

"Od početka, revolucionarni kalendar našeg vođe nema slobodnih dana, praznika ili rođendana", piše u posebnom članku objavljenom u dnevnom listu Rodong Sinmun, prenosi NK Njuz sa sedištem u Južnoj Koreji.

Zvanični list Centralnog komiteta Radničke partije Koreje posvetio je celu prvu stranu prvih osam godina Kimove vladavine, prenosi Njujork post.

"Naša stranka je u kreiranju i sprovođenju svih politika dala prioritet dobrobiti naroda", kaže se dalje.

foto: EPA / KCNA

Članak, koji je objavljen u subotu, usledio je nakon što Kim ponovo nije viđen duže od dve nedelje, nakon prvog misterioznog nestanka, koje je dovelo do spekulacija o njegovom zdravlju.

Posle tri nedelje nestanka, Kim se pojavio 1. maja na otvaranju fabrike u blizini Pjongjanga.

Međutim, spekulacije o njegovom zdravlju i dalje su nastavljene, uključujući i da ima dvojnika.

Rodong naglašava da "vrhovni vođa Kim Džong Un u ovom trenutku nastavlja raspored bez sna, bez odmora, raspored visokog intenziteta".

foto: AP / KCNA

Članak se fokusira na njegovu politiku "narod prvo", dodajući da on ne okleva da kazni one koje zloupotrebljavaju svoj položaj - verovatno se pozivajući na njegovo naređenje vojsci da ukloni korupciju u svojim redovima.

List je takođe pohvalio Kimovu ljubav prema narodu i pozdravio njegovo vođstvo uprkos "neviđenim teškoćama" i "teškim uslovima" kroz koje zemlja prolazi, uključujući i "pritisak" stranih sila.

"Neprijateljske sile vrše nečuveni pritisak visokog intenziteta na Pjongjang", piše Rodong tvrdeći da se takav pritisak pojačao kada je Kim nasledio pokojnog oca Kim Džong Ila.

foto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

"Imperijalisti su smenu naše revolucionarne generacije videli kao zlatnu priliku da realizuju strategiju anti-DPRK pre pola veka kako bi nas srušili i mobilizovali sve metode", navodi se u članku, kritikujući "pritisak" na Sever.

Pod Kimovom vladavinom, vojska je ojačana do te mere da se zemlja smatra "globalnom vojnom snagom", navodi se u članku i dodaje kako nije daleka budućnost u kojoj će ekonomski sektor doživeti uspeh svetske klase.

Kurir.rs/Njujork post/Telegraf.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track