Najnovije vesti

ŠVEĐANI HOĆE DA ČIPUJU ITALIJANE, SAMO JEDNO ČEKAJU: Čip je veličine zrna pirinča, evo zašto su njime toliko oduševljeni
Foto: Youtube/ITV News

moderna tehnologija

ŠVEĐANI HOĆE DA ČIPUJU ITALIJANE, SAMO JEDNO ČEKAJU: Čip je veličine zrna pirinča, evo zašto su njime toliko oduševljeni

Planeta

Šef kompanije "Biohax Italia" saopštio je da očekuje dozvolu italijanskog Ministarstva zdravlja i sanitarnih vlasti za ugradnju potkožnih mikročipova koji sadrže lozinke kreditnih i drugih kartica, pinove, brojeve lične karte, pasoša, podatke o preplatama, voznim i avio-kartama, lozinku za ulaz na radno mesto...

Švedska kompanija "Biohax", svetski lider u proizvodnji i distribuciji mikročipova, spremna je da ugradi u roku od nekolko meseci 2.500 mikročipova građanima od Milana do Rima.

Desetine hiljada Šveđana i Nemaca već su ugradili potkožne mikročipove, a praksa se, "kao moda" već širi i drugim evropskim zemljama - Engleskoj i Belgiji a uskoro bi trebalo da se primenjuje i u Italiji.

Prema proizvođaču, prednost mikročipa je što pomaže u uštedi vremena, izbegavanju redova, novčanika i torbe pune raznih kartica, ukratko, ova tehnološka novost se predstavlja kao sredstvo koje treba da građanima olakša i pojednostavi svakodnevni život.

foto: Youtube/ITV News

Potkožni mikročip je moguće jedna od najdelikatnijih kontroverzi moderne tehnologije jer ugradnjom čipa osoba pristaje da svaki njen korak, običaj, lična i intimna orijentaciju budu praćeni, kontrolisani, mapirani i registrovani.

Italijanski sindikati izražavaju zabrinutost jer čip može da ugrozi privatnost i prava radnika.

Povodom vesti da mikročip stiže i u Italiju poznata italijanska blogerka i pisac Enrika Perukieti piše da je očito da kontrolisanje populacije i ograničavanje njihove privatnosti, potkožnim čipom postaje moderno.

Na taj način se, navodi ona, kanališe populacija da žuri da dobrovoljno ugradi mikročip radi praktičnosti, jer da se takva praksa nametne kao obaveza, ljudi bi se pobunili. Elektronski računi, beskontaktni uređaji i progresivno uklanjanje gotovine samo su privremeni koraci u ovom procesu. Toliko smo potčinjeni vlasti, da lako prihvatamo sve što nam se nudi kao inovacija kao napredak, bez razmišljanja o posledicama tih "modnih" poteza, zaključuje blogerka.

Mikročip je veličine zrna pirinča, ugrađuje se pod kožu između palca i kažiprsta leve ruke, uz pomoć injekcije i ostaje nevidljiv za golo oko. Cela operacija traje nekoliko minuta i radi se uz lokalnu anesteziju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja