Najnovije vesti

RASKOL U SIRIJSKOM VRHU, ASAD ROĐAKU ZAPLENIO IMOVINU: Zvali su ga Gospodin 5 odsto, a sada je ostao bez svega
Foto: Profimedia

razmahao se

RASKOL U SIRIJSKOM VRHU, ASAD ROĐAKU ZAPLENIO IMOVINU: Zvali su ga Gospodin 5 odsto, a sada je ostao bez svega

Planeta

Sirija je zaplenila imovinu bliskog rođaka Bašara al Asada i moćnog biznismena koji se nedavno javnim video-obraćanjima žalio na vlast moleći predsednika za pomoć u otplati višemilionskog duga, što ukazuje na mogući razdor u bogatoj porodici koja vlada Sirijom poslednjih 50 godina.

Sirijska vlada naredila je zaplenu imovine Asadovog rođaka Ramija Maklufa, kao i njegove supruge i i dece.

U vladinom dokumentu s pečatom od 19. maja navedeno da naredba ima za cilj da osigura isplatu duga regulatornom telu za telekomunikacije.

Makluf, koji je pod sankcijama SAD i EU, imao je veliku ulogu u finansiranju Asadovih ratnih napora, smatraju zapadnjački mediji. Sirijski stručnjaci kažu da bi svađa mogla ostati zabeležena kao prvi veliki slom u familiji koja vlada zemljom otkad je Asadov otac Hafez preuzeo vlast pre 50 godina.

Bašar al Asad
Bašar al Asad foto: AP

Razdor u vladajućoj eliti otkriven je pošto se Makluf, jedan od najbogatijih ljudi Sirije, posvađao s vlastima koje tvrde da njegova kompanija za mobilne telefone Siriatel duguje 134 milijarde sirijskih funti, što je oko 77 miliona dolara.

Makluf, nekada važna figura Asadovog uskog vladajućeg kruga, osvrnuo se na spor u tri video-poruke u kojima je apelovao na Asada da mu pomogne.

U poslednjem obraćanju, 17. maja, Makluf je kazao da mu je rečeno da odstupi s mesta direktora Siriatela. Takođe je rekao da je od sudova traženo da imenuju zakonskog staratelja Siriatela, nazivajući to pokušajem isključenja iz kompanije dok je odluku o oduzimanju imovine nazvao nezakonitom.

foto: EPA/YOUSSEF BADAWI

U prvom videu krajem aprila Makluf je preklinjao Asada da spreči propadanje kompanije koja je opterećena prekomernim i "nepravednim" porezima.

Makluf, četiri godine mlađi od 54-godišnjeg Asada, nekad je opisivan kao centralna ličnost sirijske privrede i predsednikov važan partner koji je na početku sukoba u Siriji odustao od poslovanja kako bi se bavio dobrotvornim radom, ali je ostao povezan s vladom.

Prošlog leta oduzeta mu je dobrotvorna organizacija "Al-Bustan" i raspuštena je grupa policajaca koja mu je pripadala.

Kada je ministarstvo finansija u decembru zamrzlo imovinu nekoliko biznismena zbog utaje poreza i nedozvoljenog bogaćenja, sirijska štampa je navela da su Makluf, njegova supruga i kompanije takođe bili uključeni. U intervjuu za sirijsku državnu televiziju u oktobru, Asad je rekao da je "pozvao sve u privatnom sektoru koji su potrošili državne fondove da vrate novac".

Osuđujući hapšenja, Makluf je tvrdio da će vlasti pustiti zaposlene ako on uplati 185 miliona dolara i podnese ostavku na mesto čelnika Siriatela. Asadov rođak je takođe rekao da bi bio voljan da plati iznos koji traže vlasti, ali da je pitanje njegove ostavke crvena linija.

Neki kažu da je postao prevelik i previše bogat. Drugi da je njegova dobrotvorna organizacija Bustan, zatvorena prošlog leta, bila konkurencija dobrotvornoj organizaciji predsednikove supruge Asme al Asad, koju Sirijci vide kao veoma moćnu kariku režima.

foto: Profimedia

Jedna od teorija odnosi se na odnose s Kremljom. Korupcija u Siriji kritikovana je u ruskim medijima koje podržava Vladimir Putin, Asadov najvažniji saveznik i zaštitnik.

Kako je Makluf za mnoge Sirijce simbol korupcije - smatralo se da uzima proviziju za svaki ozbiljan i posao u Siriji pa je nazvan "gospodin pet odsto" - moguće je da Asad želi da ga žrtvuje kako bi "sačuvao" Putina.

Sirijska vlada je, inače, već pokušala da pronađe dodatne izvore za rešavanja finansijskih problema, uključujući potragu za desetinama milijardi dolara koje su mnogi prokrijumčarili.

Koristeći veze s Asadom, Makluf je postao centralni igrač u mnogim vodećim industrijskim granama u Siriji, potiskujući rivale ili prisiljavajući ih da mu daju udeo preduzeća u nekretninama, bankarstvu, građevinarstvu, hotelima, odmaralištima, energetici i telekomunikacijama.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...