KORONA SKRESALA KINESKI VOJNI BUDŽET: U poslednje 3 decenije nikad manje povećanje izdvajanja za vojsku (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

opasno

KORONA SKRESALA KINESKI VOJNI BUDŽET: U poslednje 3 decenije nikad manje povećanje izdvajanja za vojsku (VIDEO)

Planeta -

Kina je povećala svoj vojni budžet za 6,6 procenata u 2020. godini, što je najmanje povećanje u tri decenije, dok kineska ekonomija usporava zbog pandemije koronavirusa. Prošlogodišnji vojni budžet bio je 7,5 odsto veći od prethodnog.

Kineski BDP je opao za 6,8 procenata u prvom kvartalu 2020. godine. Napetosti sa Tajvana i brojni teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru glavni su sigurnosni izazovi Pekinga.

"Odlučno ćemo se suprotstaviti i sprečiti sve separatističke aktivnosti usmjerene na nezavisnost Tajvana", rekao je kineski premijer Li Kećijang na otvaranju godišnjeg zasjedanja Kine.

Kako je objavljeno u petak, kineski vojni budžet iznosiće 1,268 biliona juana ili 178,16 milijardi dolara. Kećijang je rekao zakonodavcima da će se vojna reforma nastaviti, logistički kapaciteti će biti povećani uz „podsticanje inovativnog razvoja nauke i tehnologije u oblasti odbrane“.

Bates Džil, profesor na azijsko-pacifičkom odseku za sigurnost na Univerzitetu Mackuarie u Australiji, ističe da je povećanje izdvajanja za 6,6 posto značajno, posebno imajući u vidu usporavanje ekonomije.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track