NE HAJU ZA PANDEMIJU KORONE: Mladi Italijani tokom vikenda izašli u noćni provod! Ludovali, opijali se i tukli
Foto: Profimedia

prvi vikend nakon karantina

NE HAJU ZA PANDEMIJU KORONE: Mladi Italijani tokom vikenda izašli u noćni provod! Ludovali, opijali se i tukli

Planeta -

"Necivilizovani deo našega drustva pokazao je sve najgore od sebe", komentar je italijanskih medija na desetine hiljada mladih koji su u gradovima sirom Italije izasli u nocni zivot, prvog vikenda nakon kraja karantina.

Mladi su se zabavljali do 5 sati ujutro, uz muziku, blokirajući stanovnike u njihovim kućama automobilima i skuterima, i praveci takvu guzvu i galamu da je malo ko uspeo da zaspi.

Najgore ili najveselije je bilo u Napulju, pise stampa uz fotografije guzvi i gomile mladih. Saobraćaj je blokiran do 4 sata ujutro, zabavljanje, galama, tuče među mladima i stanovnicima, izvestavaju mediji.

Fotoreporter novinske agencije Ansa, Cesare Abate, koji je slikao, okruzen grupom mladih koji su mu pretili bio je prinuđen da im preda snimke iz fotoaparata. Napadnuta su i dva policajca kada su pokusla intrvenisati.

Apel koji je građanima provincije Kampanja uputio pred vikend guverner Vicenco De Luka, bio bez efekta.

foto: Profimedia

De Luka koga italijanska stampa naziva "serifom" zbog njegovog nacina obracanja direktno građanima i mera koje uvodi, pozvao je stanovnike pred vikend "da humanizuju trenutke zabave, da se ne ponasaju kao seljaci", i naredio da se barovi i resotrani zatvaraju u 23 sata.

Nista nije pomoglo izvestava stampa jer se "zabava, nakon zatvaranja lokala", nastavila na ulici, plocnicima, na obali.

Oni koji su bili u blizini napuljske rive govore o "kolektivnom ludilu".

"Tesko je kontrolisati situaciju, jos uvek smo u opasnoj fazi, treba nam građanska odgovornost", izjavio je gradonacelnik Milana Dzuzepe Sala.

Da bi bolje kontrolisati situaciju u fazi dva, posle karantina, vlasti su odlucile da mobilisu 60 hiljada volontera, takozvanih "pomocnika građana" koji ce uz policiju i karabinjere kontrolisati to jest spreciti grupisanje i ponasanje koje je suprotno jos uvek vazecim merama zastite, razmak od najmanje jednog metra među osobama i nosenje na svim javnim mestima medicinskih maski. Volonteri ce raditi pod rukovodstvom civilne zastite.

Nisu svi srecni zbog ove odluke, navode mediji, i podsećaju na neke slicne akcije iz predhodnih godina, napirmer kontrolisanja sitnog kriminala, kada su se volonteri, koji su trebali pomoci postenim ljudima, u stvari okrenuli protiv "malog coveka".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track