NETANIJAHU KATEGORIČAN: Tvrdi da neće prihvatiti nagodbu sa tužilaštvom u suđenju za korupciju (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

izrael

NETANIJAHU KATEGORIČAN: Tvrdi da neće prihvatiti nagodbu sa tužilaštvom u suđenju za korupciju (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da neće prihvatiti nagodbu sa tužilaštvom u sudjenju za korupciju.

Netanjahu je sinoć za desničarski TV Kanal 20 rekao da neće prihvatiti nagodbuu, a prethodno je više puta odbacio krivične optužbe, označavajući ih "fabrikovanim" i tvrdeći da je pravosudni sistem pokušava da ga zbaci iz političkih razloga.

On je to rekao i pre nego što je juče ušao u jerusalimski okružni sud, a u intervjuu je više puta poonvio tvrdnje iz ranijih izjava.

Na pitanje da li bi postigao nagodbu sa tužilaštvom u tri slučaja za koje je optužen, izraelski lider je odgovorio: "Ne, nema šanse".

foto: Profimedia

Osvrćući se na kritike koje je izrekao ispred suda novinarima rekao je da misli da je to važno.

"Znate zašto? Jer su prvi put gradjani Izraela čuli istinu. Ono što sam rekao ispred suda je istina. Vreme je da se kaže istina", rekao je Netanjahu koji je tražio da se sudjenje uživo prenosi jer "nema šta da krije" i želi da se sve obelodani.

Sudije okružnog suda su to unapred odbile. U ranijim izjavima Netanjahu je napao policiju i tužioce za koje je rekao da su se povezali sa novinarima levičarima da "fabrikuju neosnovane slučajeve" protiv njega.

On je prvi izraelski premijer kome se sudi dok je na funkciji.

"Cilj je da se zbaci snažan desničarski premijer. Učinili su sve da ne stojim ovde kao premijer", rekao je Netanjahu, čija je nova vlada nedavno položila zakletvu, zahvaljujući koalicionom sporazumu sa njegovim bivšim rivalom, sada partnerom, Benijem Gancom.

foto: Profimedia

Prethodno su održane tri runde parlamentarnih izbora za manje od godinu dana na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Optužnicu protiv Netanjahua za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja i mito u jednom od njih podneo je u novembru izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit.

Netanjahu je optužen da se dogovarao sa izdavačem tiražnog Jediot ahronota da povoljno izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog lista.

Takodje se tereti da je primao skupe poklone cigare, šampanjac i nakit u vrednosti od 198.000 dolara od bogatih pristalica, izraelsko-američkog milijardera filmskog producenta Arnona Milhana i australijskog biznismena Džejmsa Pakera u zamenu za usluge.

foto: Profimedia

Medjutim, možda najozbiljnija od svih je tvrdnja da je Netanjahu ponudio medijskom mogul Šaulu Eloviču donošenje propisa koji su omogućili profit od više miliona dolara njegovom telekomunikacionom gigantu Bezek u zamenu za takodje povoljno izveštavanje o premijeru i njegovoj porodici na veb sajtu kompanije.

Netanjahu je za Mandelblita rekao da on nešto "lično krije" i da kada bi javnost znala celu istinu ne bi bilo slučajeva protiv njega.

Mandelblit je odgovorio da će tužioci Netanjahuov slučaj voditi kao svaki drugi "profesionalno i samo u sudu".

"Izrael je država zakona. Zato je sud jedino mesto da se čuju argumenti strana, da se iznese dokaz tužilaštva i pažljivo razmotre sve tvrdnje odbrane. Tamo i samo tamo će se odlučiti o presudi optuženom", rekao je Mandelblit, a preneli su izraelski mediji.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track