Najnovije vesti

GREŠKA PILOTA MOGUĆI UZROK PADA AVIONA U PAKISTANU Stigli prvi rezultati istrage: Da li su zaboravili da spuste točkove?
Foto: EPA-EFE/REHAN KHAN

uzrok pada letelice

GREŠKA PILOTA MOGUĆI UZROK PADA AVIONA U PAKISTANU Stigli prvi rezultati istrage: Da li su zaboravili da spuste točkove?

Planeta

Fatalna greška pilota mogući je uzrok pada aviona u Pakistanu u kom je poginulo 97 ljudi, prvi su rezultati istrage.

Piloti leta 8303 Pakistan erlajnza najverovatnije su zaboravili da spuste točkove prilikom pokušaja sletanja, piše Tajms of Indija, pozivajući se na prve rezultate istrage i analizu podataka sa leta.

Posada je, kada je primetila grešku, prekinula sletanje i krenula da podiže avion kako bi ponovo pokušala da ga prizemlji, ali su se motori oštetili, a potom i otkazali. Zbog toga je avion pao na stambeno naselje u Karačiju. U padu je poginulo 97 od 99 ljudi koji su bili u letelici.

foto: EPA-EFE/REHAN KHAN

Izvori Tajms of Indija navode da se u snimku iz pilotske kabine, prilikom prvog pokušaja sletanja, čuje zvučno upozorenje koje najverovatnije upućuje da nisu spušteni točkovi. Sletanje je prekinuto kada je avion bio na visini nešto većoj od 80 metara.

Podaci kontrole leta pokazuju da je avion zakasnio sa spuštanjem, te da je bio na prevelikoj visini kada je prišao aerodromu, na šta ih je upozorio kontrolor, ali posada je ipak odlučila da pokuša sletanje.

foto: EPA-EFE/REHAN KHAN

Stručnjaci sa kojima je Tajms of Indija razgovarao kažu kako postoji mogućnost da je avion dodirnuo pistu i da su tada motori "zagrebali" po asfaltu i oštetili se, pa je pilot odlučio da obustavi sletanje.

Međutim, tokom ponovnog prilaza, oštećenje se pogoršalo, što je dovelo do pada. Navode i da se na slikama sa mesta nesreće vide oštećenja sa donje strane oba motora.

Piloti su pre pada kontroli leta prijavili otkazivanje motora, ali iz snimka nije jasno da li su u pitanju oba ili samo jedan motor.

foto: EPA-EFE/REHAN KHAN

Kako navodi Hindustantajms, nije isključeno ni da se avion suočio sa tehničkim problemima zbog kojih točkovi nisu mogli da se spuste. Međutim piloti nijednog trenutka nisu obavestili kontrolu leta da su imali problema sa stajnim trapom.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...