Najnovije vesti

DEČAK NAŠAO GLINENU PLOČICU STARU 3.500 GODINA: Arheolozi nikad ništa slično nisu videli, a evo šta je na njoj prikazano
Ilustracija, Foto: EPA/JIM HOLLANDER

fenomenalno

DEČAK NAŠAO GLINENU PLOČICU STARU 3.500 GODINA: Arheolozi nikad ništa slično nisu videli, a evo šta je na njoj prikazano

Planeta

Jedan dečak (6) iz Izraela je tokom izleta s roditeljima na jugu zemlje pronašao 3.500 godina staru glinenu pločicu koju arheolozi smatraju jedinstvenom.

Porodica je u martu šetala selom Re'im, kad je dečak opazio malu četvrtastu pločicu na kojoj su izrezbarena dva lika, objavila je Izraelska uprava za starine.

Predmet su odmah odneli stručnjacima na procenu.

Na pločici je prikazan vojnik u suknji s remenom kako gura golog zarobljenika čije su ruke vezane iza leđa, pojasnili su stručnjaci, dodajući da je umetnik želeo da prikaže poniženje zarobljenog.

Izraelske vlasti kažu da će otkriće pridoneti njihovim dosadašnjim istraživanjima o starom hananejskom gradu Jerzi.

Hananejci su bili narod koji se spominje u Starom zavetu. Veliki deo njihove zemlje, zvane Hanan, kasnije će postati poznat pod nazivom Izrael.

Taj deo su naselili oko 2.000 godine pre Hrista. Živeli su u područjima koja su, prema drevnim tekstovima, verovatno obuhvatala delove modernog Izraela, palestinske teritorije, Libana, Sirije i Jordana.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...