Najnovije vesti

KORONA VIRUS JE CEO SVET ZAVIO U CRNO, ALI JE UGASIO RATOVE: Mnogi su odahnuli, ali OVDE sukobi ipak nisu prestali
Foto: Profimedia

pandemija

KORONA VIRUS JE CEO SVET ZAVIO U CRNO, ALI JE UGASIO RATOVE: Mnogi su odahnuli, ali OVDE sukobi ipak nisu prestali

Planeta

Pandemija koronavirusa u nekim je zemljama na trenutak smanjila, a negde i potpuno ugasila ratove. Sirijski rat, koji je ušao u devetu godinu te je odneo pola miliona života, potpuno se ugasio zbog nekoliko faktora.

Osim pandemije koronavirusa, važan je faktor i to što je sirijska vojska, uz pomoć saveznika, Rusije i Irana, uspela da uspostavi kontrolu nad ključnom auto-putem M5, koja povezuje glavni grad Damask s drugim najvećim gradom Alepom, kao i sa gradovima Homs i Hama, a i sa Latakijom na Mediteranu.

Okrenuli se "ekonomiji"

Karantin, izolacija, omogućile su džihadističkim grupama da se umesto prve crte i ratovanja okrenu biznisu. Na području provincije Idlib, koja je pod kontrolom džihadističkih grupa i turske vojske, džihadisti Hajat Tahrir Al-Šama, bivšeg Nusra fronta, odnosno ogranak Al-Kaide u Siriji, zaplenile su gotovo sve bivše lance fast fuda, pa su otvorili privatne biznise kojima zapovijeda Abu Zubeir Al-Andalosi. Biznis im je jako uspešan s obzirom na to da se hrana sme kupovati samo kod njih.

foto: EPA-EFE/Yahya Nemah

Isto tako, razvilo se i krijumčarenje duvana, goriva, oružja i ljudi. S obzirom na trenutni razvoj "ekonomije", džihadisti nisu zainteresovani za ratovanje. Osim koronavirusa i biznisa, ratovi su se u Siriji smanjili i zato što je Turska veliki deo boraca, procena je oko 10 hiljada plaćenika, prebacila na ratišta u Libiju, gde se borbe nisu smanjile ni tokom pandemije koronavirusa.

Zbog dolaska boraca iz Sirije i njihova uključivanja u sukobe u Libiji Vlada nacionalnog jedinstva Libije počela je uspostavljati nadmoć na terenu, zbog čega se vojne snage koje su povezane s generalom Haftarom povlače iz brojnih regija, posebno iz zapadnog dela zemlje.

Nakon potpisivanja sporazuma o vojnoj suradnji i edukaciji između Turske i Vlade nacionalnog jedinstva Libije, s plaćenicima iz Sirije, i turske snage su se rasporedile u Tripoliju i Misurati, odakle su pomogle da vojska Libije preuzme kontrolu nad nebom iznad Libije. Snage generala Haftara uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Francuske i Rusije zauzele su veći deo Libije i došle pred glavni grad Tripoli.

foto: Profimedia

Jemenci malo odahnuli

Pandemija koronavirusa u Jemenu nije potpuno ugasila ratovanje, ali je smanjila žestinu sukoba.

Zaraćene strane danas se više obaziru na zarazu COVID-19 nego na osvajanje teritorija. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, dođe li do velikog širenja koronavirusa u toj zemlji bit će ugroženo više od 15 miliona života. Međunarodna humanitarna organizacija "Spasimo decu" procenjuje da je umrlo čak 85.000 dece mlađe od pet godina od neuhranjenosti koja, prema UN-u, pogađa više od 1,3 milona dece u Jemenu otkad je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla u rat protiv jemenskih pobunjenika Hita u martu 2015.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...