KORONA JE PODSETILA NA OVU AKCIJU: Evo kako je KGB iskoristio pojavu AIDS-a na zapadu! Teorije zavere bile ključne!
Foto: Shutterstock, Profimedia

istorija

KORONA JE PODSETILA NA OVU AKCIJU: Evo kako je KGB iskoristio pojavu AIDS-a na zapadu! Teorije zavere bile ključne!

Planeta -

Septembra 1958. godine KGB je obavestio druge obaveštajne agencije Varšavskog pakta da pokreće operaciju dezinformacija u kojoj će koristiti pojavu HIV-a na zapadu.

Cilj je ubediti javnost da je nastao u američkim laboratorijama kao biološko oružje i stvoriti antiameričko raspoloženje.

U ovome je KGB imao pomoć istočno nemačke onabeštajne službe Štazi, a koristili su izjave nazovi eksperta koji su negirali da je virus nastao među životinjama u Africi, nego baš u laboratorijama, tačnije u Fort Ditriku u Merilendu.

Kampanja je uspela jer je sve više ljudi u svetu ali i u SAD verovao u ovo poreklo virusa. Po portalu thereader.mitpress.mit.edu, tu je i glavna sličnost sa koronom jer i ovaj virus autoritarni režimi (Rusija, Kina, Venecuela) koriste da bi širili teorije zavere u čijem središtu je SAD. U slučaju operacije Denver (kako je kampanja dezinformisanja dobila ime) pomagali su i obaveštajci iz Čehoslovačke ali i Bugarske, ali na nižem nivou.

Kao naučnu potvrdu porekla virusa korišćena je studija bivšeg istočnonemačkog naučnika Jakoba Segala "AIDS: Priroda i poreklo". Te nalaze su prihvatili novinari iz nesvrstanih, pre svega Afričkih zemalja. Čak su se i novinari sa Zapada, bez nagovora KGB bavili ovom temom.

Štazi je tajno finansirao i film o ovoj temi koji je pušten na zapadnonemačkoj televiziji 1989. godine, a godinu dana kasnije i u Britaniji. Autori filma su negirali vezi sa Štazijem.

Treba primetiti da je KGB uzeo samo neke od teorija zavere, pojačao ih dodajući detalje - kao što je mesto gde je laboratorija.

Postoje značajne sličnosti sa stanjem sa koronom danas. Opasno je širiti teorije zavere, ali je bilo i onih koji su imali koristi. Na primer oni koji su ponudili lekove za određenu bolest. U slučaju HIV-a to su recimo bili, aspirin, ultraljubičasto zračenje, vitamini, kineske ili afričke trave i kolonoidno srebro.

Najgore od svega je kada zvanične vlasti poveruju u teorije zavere. To se desilo sa Južnoafričkom Republikom. Predsednik Tabo Mbeki je odbio zvaničnu pomoć i okrenuo se nezvaničnim tretmanima AIDS-a. To je po nekim procenama uzrokovalo dodatnih 300.000 smrti od ove bolesti.

Kurir.rs/The reader Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track