OPUŠTENA STRATEGIJA BI ŠVEDSKOJ MOGLA DA SE OBIJE O GLAVU Zabrinuti su da će biti izuzeti iz ponovnog otvaranja granica
Foto: EPA-EFE/Anders Wiklund

borba protiv korone

OPUŠTENA STRATEGIJA BI ŠVEDSKOJ MOGLA DA SE OBIJE O GLAVU Zabrinuti su da će biti izuzeti iz ponovnog otvaranja granica

Planeta -

Švedski mediji izrazili su zabrinutost da bi stanovnici zemlje mogli da budu izuzeti iz ponovnog otvaranja granica, kako u nordijskom regionu, tako i u ostatku Evrope.

Кonkretno, vest da Кipar neće dozvoliti direktne letove iz Švedske kada otvori svoje granice 9. juna, uspaničila je mnoge Šveđane.

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde izjavila je u utorak da njena zemlja ne bi trebalo da bude isključena iz potencijalnog sporazuma o otvorenim granicama između nordijskih zemalja, dok region planira ublažavanje ograničenja putovanja donetih u jeku pandemije korona virusa.

Linde je rekla da će isključenje Švedske biti "politička odluka" koja neće biti opravdana sa zdravstvenog stanovišta.

foto: EPA/Johan Nilsson

Švedska je bila predmet kritike zbog opuštenije strategije za borbu protiv korona virusa, nakon odluke da škole i ugostiteljski objekti u zemlji ostanu otvoreni. Švedska, takođe, nije zatvorila svoje granice prema susednim zemljama.

Linde je napomenula da je Brisel pozvao zemlje članice da ne diskriminišu prilikom ponovnog otvaranja granica, prenosi "Dojče vele".

"To je veoma komplikovano pitanje i mislim da bi svi političari u svakoj zemlji takođe trebalo da sagledaju dugoročni efekat, pre nego što donesu veoma politički motivisane odluke", rekla je ona.

Međutim, komšije Švedske oklevaju, a Danska i Norveška su još u fazi odlučivanja da li da uskoro otvore granice.

foto: EPA/Henrik Montgomery

Finska granična ograničenja važe do 14. juna, izjavila je ovog meseca ministarka unutrašnjih poslova Marija Ohisalo, dodavši da bi za neke od njenih suseda mogla da budu ukinuta zabrana putovanja. Međutim, Ohisalo je situaciju u Švedskoj nazvao "zabrinjavajućom".

Vlada u odbrani strategije

Švedska vlada nastavila je da brani svoj kontroverzan odgovor na pandemiju kovida-19, uprkos tome što je zabeležila jednu od najviših stopa smrtnosti na svetu, sa 4.125 smrtnih slučajeva, odnosno oko 40 na 100.000 ljudi.

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u zemlji gotovo je četiri puta veći od ukupnog broja u ostalim nordijskim zemljama.

foto: EPA/JESSICA GOW

"Transmisija se usporava, broj bolesnika na intenzivnoj nezi znatno se smanjuje, a rastuća kriva smrtnosti se poravnala. Nije bilo potpunog zatvaranja Švedske, ali su mnogi delovi švedskog društva bili zatvoreni", rekla je Linde, odgovarajući na optužbe da zemlja nije učinila dovoljno da suzbije širenja virusa.

Pitanje da li je zemlja primenila ispravnu strategiju takođe izaziva burne rasprave na domaćem nivou.

Nekadašnja državna epidemiološkinja Anika Linde, koja se bavila odgovorom zemlje na svinjski grip i SARS, rekla je da je rano zatvaranje moglo da spasi živote.

foto: EPA/FREDRIK SANDBERG

"Najverovatnije, još uvek bismo bili malo lošiji od drugih nordijskih zemalja, ali bolji nego sada, i verovatno bismo stekli vreme za pripremu strategije za zaštitu starih", rekla je u ponedeljak.

An Linde izjavila je da je dobro što stručnjaci kažu šta misle, jer u Švedskoj "postoji sloboda govora".

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track