STRAHUJU OD NOVOG TALASA ZARAZE Južna Koreja ponovo aktivirala niz mera za borbu protiv korone, pojavilo se novo žarište
Foto: Profimedia

pandemija kovida-19

STRAHUJU OD NOVOG TALASA ZARAZE Južna Koreja ponovo aktivirala niz mera za borbu protiv korone, pojavilo se novo žarište

Planeta -

Južna Koreja je danas ponovo aktivirala niz mera za borbu protiv korona virusa nakon pojave žarišta zaraze što je izazvalo strah od novog talasa epidemije.U zemlji je danas registrovan najveći porast broja novozaraženih korona virusom za gotovo dva meseca, sa žarištem u jednom skladištu kompanije za internet prodaju u blizini Seula.

"Odlučili smo da na dve nedelje pojačamo mere karantina u gradskoj zoni, počev od sutra pa do 14. juna", najavio je južnokorejski ministar zdravlja Park Neug-ho.

On je istakao da su "naredne dve nedelje od presudnog značaja za sprečavanje širenja zaraze u gradskoj zoni". "Moraćemo da se vratimo na strogo socijalno distanciranje ako ne uspemo" i ako u narednih sedam dana zaredom bude registrovano više od 50 novih slučajeva na dnevnom nivou.

foto: EPA/KIM HEE-CHUL

Južna Koreja je imala veoma efikasan odgovor na pandemiju korona virusa, a od 6. maja je ublažila uvedene mere.

Muzeji, parkovi i umetničke galerije će naredne dve sedmice ponovo obustaviti rad, a kompanije su pozvane da ponovo uvedu rad od kuće, objasnio je južnokorejski ministar.

Građanima je preporučeno da izbegavaju okupljanja i da ne posećuju kafiće i restorane.

Vlasti su danas saopštile da je registrovano novih 79 zaraženih, što je najveći broj od 5. aprila, pa je ukupan broj inficiranih dostigao 11.344.

foto: EPA / YONHAP

Prema podacima centara za kontrolu i sprečavanje bolesti, 69 novozaraženih je odlazilo u skladište kompanije za prodaju preko interneta koja se nalazi u predgradju Seula.

Oko 4.100 zaposlenih i posetilaca tog skladišta je u dobrovoljnoj izolaciji, a njih 80 odsto je već testirano.

Južna Koreja je krajem februara bila druga najpogodjenija zemlja pandemijom, nakon Kine gde se korona virus pojavio u decembru 2019. Medjutim, vlada je uspela da epidemiju stavi pod kontrolu kroz strategiju testiranja i pronalaženja kontakata zaraženih osoba.

foto: EPA / YONHAP

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track