PUTOVANJE, PIKNIK U PARKU, KRŠENJE POLICIJSKOG ČASA Ovako su se neki evropski političari oglušili o mere tokom pandemije
Foto: Profimedia

kršenje pravila

PUTOVANJE, PIKNIK U PARKU, KRŠENJE POLICIJSKOG ČASA Ovako su se neki evropski političari oglušili o mere tokom pandemije

Planeta -

Slučaj Dominika Kamingsa, glavnog savetnika britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je za vreme zabrane kretanja zbog korona virusa sa porodicom otputovao iz Londona na sever Engleske, izazvao je burne reakcije u britanskoj javnosti, a slični primeri zabeležni su u još nekoliko evropskih zemalja.

To je, kako u analizi navodi Juronjuz, nametnulo pitanje: Da li za vladajuće elite važe jedna pravila, a za običan svet druga? Osim gnevnih građana i predstavnika opozicije, Kamingsovu ostavku zatražilo je i četrdesetak poslanika Džonsonove Konzervativne stranke, koja ovih dana beleži rekordan pad popularnosti, ali i nekoliko biskupa Anglikanske crkve.

Pre nego što je u Britaniji kulminirao ovaj skandal, u Republici Irskoj pojavile su se fotografije premijera Lea Varadkara na kojima se vidi kako on za vreme restriktivnih mera sa partnerom i prijateljima uživa u pikniku u jednom parku, posle čega je kritikovan da time potencijalno daje loš primer građanima.

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen bio je prinuđen da se javno izvini zbog toga što su posle odlaska u jedan restoran on i njegova supruga prekršili policijski cas, a i premijer Sebastijan Kurc morao je da uputi izvinjenje zbog toga što nije nosio zaštitnu masku dok se tokom posete jednom selu u blizini granice sa Nemačkom nalazio u grupi ljudi.

U Nemačkoj je lider liberalne stranke FDP Kristijan Lindner viđen je kako se u restoranu grli sa prijateljem, očigledno ignorišući opasnost od zaraze, posle čega je javno priznao grešku.

U Poljskoj na svečanosti u znak sećanja na žrtve avionskog udesa kod Smokenska, u kojem je 2010. godine stradao i tadašnji predsednik Leh Kačinski, premijer Mateuš Moravjecki nije nosio masku, što je u javnosti okarakterisano kao kršenje jednog od pravila uvedenih zbog pandemije.

Čini se da je među nosiocima javnih funkcija spisak prekršilaca restriktivnih mera sve duži, a suprotan primer svakako predstavlja holandski premijer Mark Rute, koji, pridržavajući se pravila o zabrani poseta domovima za negu starih lica, nije otišao da vidi svoju majku koja je bila na samrti, navodi Juronjuz.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja