KO ĆE VAS LEČITI SUTRA: Mladi italijanski lekari neće da ćute! Izborili se da koronom, a evo kako ih tretiraju!
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

sramota

KO ĆE VAS LEČITI SUTRA: Mladi italijanski lekari neće da ćute! Izborili se da koronom, a evo kako ih tretiraju!

Planeta -

Hiljade mladih lekara i studenata medicine protestovalo je danas širom Italije tražeći reformu medicinskog obrazovanja i povećanje broja stipendija za specijalizacije.

Stotinak mladih lekara opšte prakse i studenata u Milanu bacilo je svoje bele mantile pod transparentom "Ko će vas lečiti sutra".

Ista scena je bila u Rimu ispred Parlamenta Italije, uz parole "Mi smo lekari, ne zapušači rupa", "Bez specijalista, zdravstveni sistem se raspada", "Bez specijalista će vas lečiti ministri".

Protesti su organizovani u 21 italijanskom gradu uključujući Napulj, Bolonju, Djenovu, Torino, Firencu i Palermo.

Mladi lekari i studenti završne godine koji su u velikoj meri masovno pomogli tokom pandemije kovida-19, sada traže bolje vrednovanje svog rada i sigurniju perspektivu.

U saopštenju organizator protesta navodi da će do 2025. godine 60 odsto lekara specijalista i lekara opšte prakse otići u penziju a da prema sadašnjoj zdravstvenoj politici nema dovoljno ljudi da ih zameni i da će pravo na negu i na zdravstvo svim gradjanima biti ugroženo.

"Ne prihvatamo da nas nazivaju herojima jer je za nas lečenje naš izbor. Ne želimo aplauze, samo želimo da se priznaju naša prava", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track