ON JE PREDVIDEO DOLAZAK TRAMPA NA VLAST: Evo zašto američki profesor misli da neće biti promena u BELOJ KUĆI (VIDEO)
Foto: Pritscreen YouTube/Fox News

analiza

ON JE PREDVIDEO DOLAZAK TRAMPA NA VLAST: Evo zašto američki profesor misli da neće biti promena u BELOJ KUĆI (VIDEO)

Planeta -

Profesor politologije koji je prognozirao pobedu predsednika Trampa u 2016. godini veruje da će sadašnji predsednik SAD ostati u Beloj kući.

U intervjuu na "The Ingraham Angle" Helmut Norpot sa Univerziteta Stoni Bruk izjavio je u petak da veruje da se ključ za drugu pobedu predsednika nalazi u ispitivanju glasanja na primarnim izborima.

"U redu, oni su ključni za izbore u novembru. I, jedini nam već daju mnogo informacija", objasnio je.

"I na osnovu toga, Donald Tramp ih je vrlo lako pobedio u svojoj stranci", nastavio je Norpot. "Džo Bajden - verovatni kandidat za demokrate - imao je puno problema u kampanji. Ali, sa druge strane, upravo takvo pomašanje daje Donaldu Trampu prednost u novembru."

Norpotov „primarni model“ pokazuje da predsednik Tramp ima 91 posto šanse da bude izabran, a takođe pokazuje da bi dobio 362 izborna glasa. Model se zasniva na statističkoj i istorijskoj teoriji koju profesor iznosi.

Prema tome, prema Njuzdeju, postoje neki faktori koje profesor ne uzima u obzir kao što je stanje u svetu - pandemija, ekonomska kriza bez presedana, zemlja u metežu zbog rasnih nemira - i koji navode da bi Tramp morao do pobede da osvoji 362 izborna glasa.

Predsednik bi trebao da dobije sve države koje je osvojio 2016. godine, kao i Novi Meksiko, Nevadu, Kolorado, Vermont, Virdžiniju, Minesotu, Mejn i Nju Hempšir.

Norpot je priznao Ingrahamu da pandemija COVID-19 može imati uticaj koji model ne uzima u obzir ali je napomenuo da ne vidi „udubljenje“ u Trampovoj popularnosti.

"Zapravo, u ranim se situacijama malo potukao. A ako se njegov rejting odobrenja ne sruši, ne mislim da bi to imalo velikog uticaja na moju prognozu", primetio je.

"Imao je neke jake tačke koje su mu donele tako veliku pobjedu u primarnim izborima. Mislim da to mora iskoristiti i mislim da sve što odvrati od toga ne bi bilo dobro za njega", savetovao je Norpot.

Bajden i dalje ostaje u prednosti nad Trampom, iako je tokom poslednje sedmice pao za tri boda, pokazalo je istraživanje Reutersa i Ipsosa.

Bivši potpredsednik navodno je imao prednost nad Trampom za šest bodova među registrovanim biračima, a 45 odsto je podržalo izazivača, a 39 odsto favorizirajući vladajućeg. Takođe je imao prednost kod nezavisnih birača sa četiri boda.

Stvarni anketni prosek ankete Real Clear Politics i dalje stavlja Bajdena ispred Trumpa za 5,3 postotna boda širom zemlje. Prošlogodišnja anketa Foks Njuz otkrila je da je 48 posto ispitanih favorizovalo Bajdena, u poređenju s 40 posto onih koji su podržali Trampa.

Kurir.rs/Fox news Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja