TRAMP ODRŽAO OBEĆANJE: Prekinuo sve veze sa SZO, tvrdi da su radili u interesu Kine!
Foto: EPA

jasno

TRAMP ODRŽAO OBEĆANJE: Prekinuo sve veze sa SZO, tvrdi da su radili u interesu Kine!

Planeta -

SAD prekidaju sve odnose sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i preusmeravaju svoja sredstva drugim organizacijama koje se bave problemima zdravstva, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

„Zbog toga jer su oni (SZO) odbili da sprovedu neophodne reforme, sada prekidamo odnose sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i preusmeravamo ta sredstva svim zdravstvenim organizacijama kojima su ona potrebna“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare, optužujući SZO da je pod „potpunom kontrolom“ Kine i dodao da se radi o preusmeravanju oko 450 miliona dolara godišnje, koje su ranije bile namenjene SZO.

"Svetu su potrebi odgovori iz Kine o virusu. Moramo da imamo transparentnost. Zašto je Kina izolovala inficirane iz Vuhana od ostalih delova Kine?", upitao je američki lider.

SAD su, podsetimo, najveći donator SZO. Američki predsednik je privremeno obustavio finansiranje SZO 14. aprila optuživši tu organizaciju da promoviše „kineske dezinformacije“ o pandemiji virusa korona i poručivši da će njegova administracija preispitati rad SZO.

Zvaničnici SZO su negirali te tvrdnje, a Kina je insistirala da je postupala transparentno i otvoreno.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track