ZBOG OVOGA SE DIGLA CELA AMERIKA! Ležao mu na vratu 8 minuta i to sve zbog jedne novčanice od 20 dolara (VIDEO)
Foto: EPA/CRAIG LASSIG, Youtube/Printscreen

ODREĐENA KAUCIJA OD POLA MILIONA DOLARA

ZBOG OVOGA SE DIGLA CELA AMERIKA! Ležao mu na vratu 8 minuta i to sve zbog jedne novčanice od 20 dolara (VIDEO)

Planeta -

Policajac Derek Čovin koji je nasilno priveo u Mineapolisu Afroamerikanca Džordža Flojda, pri čemu mu je kolenom pritisnuo vrat nakon čega je Flojd ubrzo preminuo, uhapšen je u petak i optužen za ubistvo.

Optužen je za ubistvo trećeg stepena i ubistvo bez predumišljaja, zbog čega mu preti najmanje 25 godina zatvora. O preostaloj trojici policajaca - Tomasu Lejnu, Tou Taou i Aleksanderu Kuengu - još se vodi istraga.

Čovinu je određena kaucija od pola miliona dolara u slučaju da želi da je aktivira.

Podsetimo, on je kolenom snažno legao na Flojdov vrat tokom privođenja.

Utvrđeno je da je ležao na njegovom vratu 8 minuta i 46 sekundi, odnosno, 2 minuta i 53 sekunde nakon što je flojd prestao d adaje znake života. Izveštaj se zaključuje objašnjenjem da se u policijskoj obuci jasno ističe da je ovaj tip obuzdavanja osumnjičenih izuzetno opasan po život.

U dokumentu optužnice detaljno je opisano sve što se događalo pre, za vreme i posle hapšenja.

foto: AP/John Minchillo

Naime, u ponedeljak 25. maja, zaposleni loklane prodavnice pozvao je policiju zbog muškarca koji je platio lažnom novčanicom od 20 dolara. To je navodno bio Džordž Flojd, kako su opisali zaposleni.

Afroamerikanac se nalazio u parkiranom automobilu ispred radnje sa još jednim muškarcem i ženom.

Vozilu su prišli policajci Lejn i Kueng. Lejn je izvukao pištolj i uperio ga u Flojda rekavši mu da napusti automobil što je on i učinio.

Istog trenutka, Lejn je spustio pištolj i dok je policajac Kueng razgovarao s muškarcem na mestu suvozača, Lejn je izveo Flojda iz vozila i stavio mu lisice. Navodi se da se tada tome odupirao, ali kada su lisice stavljene, prestao je s opiranjem.

Potom je Flojd sedeo na zemlji, a Lejn je s njim razgovarao 2 minuta. Posle objašnjenja da ga privode zbog navoda o lažnoj novčanici krneuli su da ga smeštaju u policijsko vozilo. Flojd se ukočio, pao na zemlju i rekao policajcima da to ne čine jer je klaustrofobičan. Tada su stigla preostala dva policajca - Derek Čovin i Tou Tao.

foto: Youtube/NowThis News

Opirao se ulasku u vozilo i govorio da ne može da diše. tada je Čovin još jednom pokušao da ga ugurati u kola, ali na mesto suvozača.

Ipak, tri policajca su ga postavila na zemlju. Flojd je ležao licem prema tlu, Kueng i Lejn mu drže noge, a Čovin kolenom počinje da pritiska vrat.

Floyd zapomaže, neprestano govori "Mama" i "Molim vas". Policajci se na to oglušuju i ostaju mirni pri svojim akcijama. Nakon toga mu uzvraćaju "Govoriš bez problema", a potom policajac Lejn pita: "Treba li da ga okrenemo na stranu?", na šta mu Čovin uzvratio:"Ne, ostavimo ga ovako".

Kuća Dereka Čovina
Kuća Dereka Čovina foto: AP/Stephen M Dowell Orlando Sentinel

Lane potom izražava zabrinutost: "Zabrinut sam zbog njegove uzbuđenosti, delirijuma ili šta li je to već", na šta mu Čovin odgovara: "Zato ga i držimo položenog na trbuhu".

Kamera s uniforme policajca pokazuje da Flojd pokušava da dođe do vazduha i da se pomera, konstantno nemiran. U 20 sati i 24 minuta Flojd prestaje da se pomera. Snimak pokazuje da Flojd prestaje da diše, a policajac Lejn pita: "Hoćemo li ga sada okrenuti na bok?"

Kueng proverava Floydov puls na desnoj ruci i govori: "Ne nalazim puls." Niko se od policajaca još se nije pomerio iz položaja. U 20:27 Čovin sklanja koleno s Flojdovog vrata i pristižu kola Hitne pomoći. Flojda proglašavaju mrtvim u bolnici okruga Henepin.

Navodi se i da je Flojd bolovao od ateroskleroze i hipertenzivne bolesti srca, odnosno, imao je problema s visokim pritiskom. Kombinacija toga i policijskog postupanja, kao i svakog potencijalnog opijata u njegovom organizmu, pridoneli su smrti, zaključuje se u autopsiji.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track