Najnovije vesti

ZBOG DOBRODUŠNOG DIVA GORI AMERIKA: Evo ko je bio Džordž Flojd, posle zatvora se spremao za novi život! (VIDEO)
Foto: EPA/Jim Lo Scalzo, EPA/CRAIG LASSIG

tuga

ZBOG DOBRODUŠNOG DIVA GORI AMERIKA: Evo ko je bio Džordž Flojd, posle zatvora se spremao za novi život! (VIDEO)

Planeta

Smrt Džordža Flojda zapalila je proteste širom SAD. Demonstranti u očaju traže obustavu policijskog nasilja.

Reč je o nenaoružanom muškarcu afroameričkog porekla koji je nastradao prilikom hapšenja u Mineapolisu, kada je jedan policajac klečao na njegovom vratu duže od osam minuta, iako je Flojd ponavljao "Ne mogu da dišem".

Kada je pušten iz zatvora, preselio se u Mineapolis i želeo da tamo započne novi život. Znali su ga kao nežnog diva.

Rođen je u Severnoj Karolini pre 46 godina. Živeo u Hjustonu (Teksas). U Mineapolis se preselio pre nekoliko godina da nađe posao, navodi njegov prijatelj Kristofer Haris.

Znali su ga još i kao velikog Flojda. Bio je otac šestogodišnje devojčice koja živi u Hjustonu sa svojom mamom, Roksi Vašington. Ona je rekla za Hjustonsku hroniku da je Flojd bio dobar otac njihovom zajedničkom detetu - Đijani.

Za sobom je ostavio i devojku Kortni Ros koja je izjavila da je slomljena posle gubitka.

"Jutrošnji prizor Mineapolisa u plamenu bi skrhao Flojda", rekla je za Star tribjun. "Voleo je ovaj grad. Došao je ovamo i ostao zbog ljudi i prilike". Bio je talentovan atletleta, tokom školovanja odličan u baksetu i košarci. Jedan od njegovih školskih drugova, opisao ga je kao mirnu ličnost, nežnog duha.

Kako je majka njegove ćerke navela, Flojd ipak nije završio školu, već se posvetio hip-hopu. Bio je deo grupe Skrud Ap Klik. Kako se mučio da nađe posao, prešao je u Mineapolis u potrazi za zaposlenjem. Tu je već radio dva posla - vozio kombi i radio kao obezbđenje jednog latinoameričkog restorana "Konga Latin bistro".

Jedna od mušterija bistroa na svom Fejsbuk profilu je napisala da je više volela njegove zagrljaje od "običnih".

"Naljutio bi se ako ga ne biste pozdravili. Zaista je voleo svakog da vidi. Želeo je da se svi lepo zabave.

Njegova sestra Bridžit opisala ga je kao čoveka koji bi za drugog skinuo košulju s leđa. Drugi njegov prijatelj napisao je na Fejsbuku: "Nežni div je dobio krila. Nisam imao priliku da ti kažem - Volim te!

Prema sudskim dokumentima, Flojd je bio optužen 2007. za oružanu pljačku kuće. Bio je osuđen na pet godina zatvora dve godine kasnije. Na nedavno postavljenom snimku na društvenim mrežama protiv nasilja i oružja: "Naša generacija je očito izgubljena".

U ponedeljak Flojd je skončao bio prikovan za zemlju, što je delo policajca Dereka Čuvina. Uhapšen je zato što je navodno koristio lažnu novčanicu od 20 dolara u radnji.

Na snimku hapšenja čuje se kako Flojd kaže da ne može da diše, pre nego što je podignut na nosila i odvezen u Hitnu. U bolnici je preminuo. Policajac Čuvin je optužen za ubistvo, a preostala trojica policajaca umešana u zločin, otpušteni su.

Bivša vlasnica bara u Mineapolisu posvedočila je da su obojica, i Flojd i Čuvin, bili zaposleni kao obezbeđenje u tom baru u isto vreme. Ona je kazala da se policajac bavio obezbeđenjem mimo dužnosti, te da nije znala da li su se poznavali, ali da je bila prilika kada su radili tokom iste večeri.

Kazala je i da je Čuvin često reagovao previše burno, te da je koristio biber sprej na ljudima.

"Ima kratak fitilj. Deluje uplašeno", kazala je ona.

Kurir.rs/Srbija Danas

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...