MOBILISANI SVI PRIPADNICI NACIONALNE GARDE! Ovo se nije dogodilo još od Drugog svetskog rata! NEREDI SE NE SMIRUJU!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG

minesota

MOBILISANI SVI PRIPADNICI NACIONALNE GARDE! Ovo se nije dogodilo još od Drugog svetskog rata! NEREDI SE NE SMIRUJU!

Planeta -

U američkoj državi Minesoti je mobilisan puni sastav Nacionalne garde, prvi put nakon Drugog svetskog rata, posle četiri noći povremeno nasilnih protesta.

Protestuje se zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji su se proširili na ostale američke gradove.

Flojd je preminuo tokom policijske intervencije u Mineapolisu, kada mu je jedan od policajaca više od osam minuta držao koleno na vratu i pored njegovih vapaja da ne može da diše.

Policajac Derek Čouvin priveden je i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Guverner Minesote Tim Volc rekao je da je raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde neophodno zato što "autsajderi" koriste proteste da šire haos i da očekuje da će protesti u subotu veče biti najžešći do sada, prenosi Glas Amerike.

"Napadnuti smo. Red mora ponovo da se zavede. Koristićemo punu snagu dobrote i pravičnosti da bi osigurali da se ovo okonča", poručio je Volc i dodao da nasilni protesti "ni na koji način nisu više povezani" s Flojdovom smrću.

Takođe je rekao da veruje da su "dobro kontrolisana" grupa spoljašnjih agitatora, pojedine grupe koje se zalažu za supremaciju bele rase i narko karteli krivi za neko nasilje u Mineapolisu, ali nije saopštio više detalja.

Naglasio je i da 80 odsto uhapšenih nije iz Minesote.

General Nacionalne garde Džon Džensen rekao je da su sada aktivni svi pripadnici garde, a da će 2.500 biti raspoređeno do podneva.

Predsednik Donald Tramp rekao je da bi vojska mogla da "veoma brzo" rasporedi trupe u Mineapolisu, ako bi njihova pomoć bila zatražena.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track