ZBOG UBISTVA DŽORDŽA FLOJDA GORE ULICE AMERIKE Ko je bio "nežni džin" koji je nastradao u rukama policije? (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Dave Schwarz St Cloud Times

džordž flojd

ZBOG UBISTVA DŽORDŽA FLOJDA GORE ULICE AMERIKE Ko je bio "nežni džin" koji je nastradao u rukama policije? (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda izazvala je dramatične proteste širom SAD. Šta se zapravo dogodilo 25. maja u Minesoti?

Džordž Flojd je imao 46 godina, bio je Afroamerikanac, rođen je u Severnoj Karolini, a odrastao je u Hjustonu u Teksasu, gde je kao mladić bio dobar sportista, pre svega u američkom fudbalu i košarci.

Pre šest godina doselio se u Minesotu, gde je radio kao čuvar u noćnim klubovima i restoranima. Bio je krupne građe, a prijatelji ga opisuju kao "nežnog džina". Imao je dve ćerke, od 6 godina i 22 godine, koje žive u Teksasu.

foto: EPA/CRAIG LASSIG

Zbog čega je uhapšen?

Flojd je zbog pandemije ostao bez posla i poštovao je mere ograničenog kretanja. 25. maja Flojd je hteo da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavcu je za njih dao novčanicu od 20 dolara.

Prodavcu se novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

Kako je izgledalo hapšenje?

Na lice mesta došla su četiri policajca koji su Flojda zatekli kako sjedi u kolima "pod dejstvom" neke supstance koja se ne imenuje, verovatno alkohola. Tako su barem policajci naveli u izveštaju.

Informacije o hapšenju su kontradiktorne. Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskih kola. Neki očevici tvrde da nisu videli to opiranje, što potkrepljuju video-snimcima.

Iz kola ga je konačno izvukao policajac Derek Čovin.

Zašto su ga policajci bacili na zemlju?

Svi snimci pokazuju da je Flojd dva puta posrnuo na putu do policijskog automobila, gde su ga sprovodila četiri policajca. Stavili su mu lisice na ruke, ali se on navodno opirao da uđe u automobil.

U tom trenutku su ga policajci oborili na zemlju, a budući da je krupan sva četvorica su ga držala u tom položaju, sa stomakom na zemlji.

Kako je umro?

Flojd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomeri, Covin mu je kolenom pritisnuo vrat i u tom položaju Flojd je proveo gotovo devet minuta.

Flojd je zapomagao da ga puste jer ne može da diše, potvrdio je da će ući u kola ako bude mogao da se pomera, molio je policajce da ga ne ubiju i dozivao majku.

Posle šest minuta prestao je da se opire u potpunosti i da daje glas od sebe. Policajci su ga držali u tom položaju naredna tri minuta, uprkos protestima okupljenih građana koji su sve snimali mobilnim telefonima.

Kada su neki od građana posumnjali da mu nije dobro i tražili da mu policajci opipaju puls, ovi su to uradili i kako pulsa nije bilo pozvali su hitnu pomoć.

Hitna pomoć ga je bezuspešno reanimirala i odvezla u bolnicu, gde je sat vremena kasnije proglašen mrtvim.

Kontroverze oko smrti

Prvi izveštaji tvrdili su da Flojd nije umro davljenjem već najverovatnije sticajem okolnosti zbog svojih drugih bolesti i supstanci koje je imao u telu. Sada se to preispituje kao i svi snimci sa lica mesta uključujući i one sa kamera koje su nosili policajci.

Flojd i policajac Derek Čovin radili su kao redari u istom noćnom klubu, ali bivša vlasnica kaže da nije sigurna da su se poznavali i da ne zna da li su, možda, imali nekih nesuglasica.

Dodala je da je Čovin bio blagonaklon prema Hispanoamerikancima, ali da je zbog ponašanja prema Afroamerikancima na takozvanim "afričkim noćima" u klubu sa njim nekoliko puta "razgovarala", prenosi Pobjeda.

Čovin je u policiji od 2001. učestvovao u tri pucnjave (u jednoj je bilo žrtava) i imao je 18 prijava zbog ponašanja u službi, a u dva slučaja dobio je zvaničnu opomenu.

Sva četiri policajca su razrešena dužnosti i otpuštena, a Derek Čovin je uhapšen pod sumnjom da je ubio Džordža Flojda.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track