EVO ZAŠTO JE BOGDAN KAMIONOM ULETEO U GOMILU DEMONSTRANATA: Otkrivena pozadina dramatičnog incidenta u Minesoti (VIDEO)
Foto: Profimedia

mineapolis

EVO ZAŠTO JE BOGDAN KAMIONOM ULETEO U GOMILU DEMONSTRANATA: Otkrivena pozadina dramatičnog incidenta u Minesoti (VIDEO)

Planeta -

Bogdan Večirko, vozač kamiona koji je u nedelju u Mineapolisu uleteo u gomilu demonstranata, prema državnim vlastima bio je zbunjen, ali nije imao nameru nikoga da ubije.

Državni komesar za javnu bezbednost Džon Harington kaže da vozač očigledno nije shvatio da je put zatvoren, jer do dolaska na most na kome se nalazila masa demonstranata nije zaobišao nijednu barikadu.

"U početku je video gomilu ljudi i počeo je da paniči", kaže Harington.

Komesar dodaje da je Večirko, koji je prebrzo vozio, rekao istražiteljima da je nagazio na kočnicu čim je video da žena na biciklu pada pred njegov kamion.

Protestanti su Večirko, 35, izvukli iz kamiona i počeli da ga tuku, ali su pojedini demonstranti intervenisali da zaštite vozača do dolaska policije, prenosi "Njuzer".

Večirko je uhapšen pod sumnjom za napad i on se nalazi u zatvoru okruga Henepin.

Nije bilo ozbiljnijih povreda među demonstrantima, koji su marširali na most u znak protesta zbog smrti Džordža Flojda.

Izveštaji pokazuju da je Večirko u saveznoj državi Minesoti vozio gotovo bez prekršaja, sa samo jednom presudom za nevezivanje pojasa iz 2009. godine.

Međutim, utvrđeno je da je 35-godišnji muškarac ukrajinskog porekla 2012. godine bio uhapšen zbog nasilja u porodici i da se izjasnio krivim za optužbu o manjem prekršaju.

O samom Večirko se ne zna mnogo, ali je poznato da je pristalica američkog predsednika Donalda Trampa i da je njegovu kampanju podržao manjim novčanim iznosom, piše "Dejli bist".

U toku je istraga koja treba da utvrdi da li je on namerno hteo da zgazi demonstrante, ili mu se otrgla kontrola nad vozilom.

Kurir.rs/Blic

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track